JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stichting Straat organiseert cultureel wijkevenement

Maak kennis met de universele vrouw: Anna!

Met een welgemeend ‘Proost!’ gaat volgende week vanaf 8 september het cultureel wijkevenement St. Anna van start. Gedurende een maand zal Anna centraal staan tijdens excursies, tentoonstellingen en een daverend slotweekend op 5 en 6 oktober. Welkom in deze ‘vrouwelijke’ wijk!

Door Theo van Etten

Tussen de Korvelseweg, Diepenstraat, Bredaseweg en het Lieve-Vrouweplein ligt een voor velen onbekende buurt: St. Anna. Genoemd naar de Heilige Anna, volgens de Bijbel de moeder van de Heilige Maria en dus de grootmoeder van Jezus Christus. Een bijzondere buurt met een gemêleerde bewonerssamenstelling: ouderen, studenten en nieuwkomers vinden hier een plek. Vanwege de vele kunstenaars die er wonen, werd de wijk al wel het ‘Montmartre van Tilburg’ genoemd. En dat is duidelijk zichtbaar als je via de kruip-door-sluip-doorstraatjes de wijk verkent.

Slenterwijk

In navolging van eerdere wijkevenementen die Stichting Straat organiseerde zoals in Heikant, De Reit en de Tuinstraat, is nu St. Anna aan de beurt. “Het werd weleens tijd,” zegt Berry van Oudheusden, de man achter Stichting Straat. Als kind hoorde hij het tikken van de biljartballen en rook hij de zure bierlucht van Café De Troubadour, wanneer hij op de plaats van zijn grootouders speelde waar hij regelmatig logeerde. Berry ontdekte onlangs dat dit het oudste bruin café van Tilburg moet zijn: “Op de banier boven de gevel staat weliswaar 1915, maar volgens diverse bronnen stond hier in 1881 al een herberg ‘met biljart’.” Ook Berry’s kinderen werden in St. Anna geboren. “Met het organiseren van dit wijkevenement is voor mij de cirkel rond.”

Het zijn mooie herinneringen aan een wijk die Berry omschrijft als ‘zachtaardig, groen en daardoor vrouwelijk’. Een vriendelijk buurtje, midden tussen het ‘ondernemerstestosteron’ van de Bredaseweg en Korvelseweg. Uniek in Tilburg: “Het is zo’n slenterwijk, met smalle stoepjes en kleine huizen met diepe tuinen. Echt een toffe wijk en dat vinden de bewoners zelf ook.”

Tijdloze, universele vrouw

Het wijkprogramma bestaat uit een aantal activiteiten gedurende de maand september en een tweedaags slotweekend op 5 en 6 oktober. Op het programma staan onder andere een historische-, architectuur-, en natuurwijkwandeling. Tijdens een bijzondere editie van het befaamde Troubadour on Tour staat de problematiek van het verdwijnende bruine buurtcafé centraal. Het slotweekend staat geheel in het teken van Anna. Niet als heilige, maar als tijdloze, universele vrouw. Berry: “Aan de hand van poëzie, dans, theater en andere kunstvormen, vertellen we het levensverhaal van Anna. Het geheel speelt zich af op toepasselijke locaties in de wijk zoals in de oude school, de voormalige brandweerkazerne en de kerk van het kapucijnenklooster.”

Op de foto met Anna

Bijzonder is dat bewoners volop participeren in het evenement. Bijvoorbeeld door een ruimte beschikbaar te stellen of actief mee te doen. “Een van de kapucijnen neemt zelfs een rol in het verhaal van Anna voor zijn rekening. En op het plein Korvelse Molen kunnen bezoekers en passanten samen met Anna op de foto.” Zoals bij eerdere edities vaak het geval was, stelde Berry een boekje samen, waarin dit keer Café De Troubadour centraal staat. Nu, dertig jaar nadat hij de wijk verliet, kan Berry vanaf een afstandje naar de wijk kijken: “Wat ik merk is dat St. Anna echt bij de bewoners in hun ziel zit. Dat zie je en dat voel je. Ik voel me bevoorrecht dat ik dit van nabij mocht meemaken.”

Wil je deelnemen aan de een van de activiteiten, meld je dan aan via de website: www.stichtingstraat.nl (vol = vol). Voor het slotweekend hoef je niet aan te melden.

”Deze wijk zit bij de bewoners in hun ziel. Dat zie je en dat voel je.”