JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

De Evolutie: een muzikale reis door de geschiedenis van harmonie en fanfare

150 jaar blaasmuziek in de Lage Landen

Orkest Orventus tijdens een eerder concert in de Concertzaal Tilburg

Orkest Orventus tijdens een eerder concert in de Concertzaal Tilburg

Bij het woord evolutie denk je waarschijnlijk aan het ontstaan van verschillende dier- of plantensoorten. Deze soorten zijn ontstaan doordat ze over de tijd langzaam zijn veranderd. Zo’n veranderingsproces zien we ook terug in alledaagse dingen, waaronder in de wereld van de blaasmuziek. Eén van de dingen die sterk is veranderd in die wereld, is het repertoire. Orkest Orventus en Het Open Fanfare Orkest verdiepen zich samen in de ontwikkeling – de evolutie dus – van blaasmuziek in de Lage Landen in de afgelopen 150 jaar.

Blaasmuziek vindt zijn oorsprong in het leger, waar blaasinstrumenten werden gebruikt om signalen te versturen en de moraal op het slagveld hoog te houden. Langzaamaan ontwikkelde deze militaire muziek zich tot burgerorkesten, waarin burgers mentaal konden ontspannen en fysiek konden uitrusten van hun zware werk. Tegenwoordig speelt blaasmuziek geen rol meer op het slagveld, maar blijft het wereldwijd een levendige muziekcultuur, vooral in harmonieorkesten. Deze orkestvorm is niet alleen te vinden in de Lage Landen, maar ook in Europa, Amerika en Azië, wat zorgt voor een grote stimulans om nieuw, origineel werk voor harmonieorkesten te componeren. Voor fanfares is de situatie anders: deze bezetting komt, op enkele experimenten na, alleen voor in de Benelux en Noord-Frankrijk. Slechts 20% van het fanfarerepertoire is origineel, terwijl het merendeel bewerkingen zijn. De ontwikkeling van nieuwe muziek voor fanfares kent pieken, die samenhangen met het Wereld Muziek Concours in Kerkrade en economisch gunstige tijden.

Grondleggers

In het project De Evolutie spelen zowel Orkest Orventus als Het Open Fanfare Orkest muziek uit de afgelopen 150 jaar. Zo wordt niet alleen nieuwere muziek gespeeld van bijvoorbeeld Jan Van der Roost en Bart Picqueur, maar ook muziek van de grondleggers van de blaasmuziek, zoals Marcel Poot, Gustave de Roeck en Paul Gilson. Van laatstgenoemde componist wordt het werk La Prière (vertaald: gebed) uitgevoerd door zowel het harmonie- als het fanfareorkest. Dit biedt een uitgelezen kans om kennis te maken met de klankkleurverschillen van beide orkestvormen.

12 oktober concert

Benieuwd naar wat de ontwikkeling van het repertoire de blaasmuziekwereld heeft gebracht? Op 12 oktober geven Orkest Orventus en Het Open Fanfare Orkest een concert in de Concertzaal Tilburg. Beide orkesten zullen gezamenlijk optreden, respectievelijk onder leiding van Jacco Nefs en Willem van Zee. Het concert belooft een bijzondere muzikale reis te worden, waarin de ontwikkeling van de HaFa-muziek in de afgelopen 150 jaar centraal staat. Informatie over het concert op 12 oktober is te vinden op www.concertzaaltilburg.nl.