JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kunstenaar Niko de Wit doet oproep voor Tilburgse Sterrentocht

Samen bouwen aan een Tilburgse Kruik

Niko de Wit met zijn mini-kruik

Niko de Wit met zijn mini-kruik

De Kruik is hét symbool van Tilburg. Niet alleen van carnaval, maar voor alles waar Tilburg voor staat. Voor Niko de Wit is dat de reden waarom hij koos voor de Tilburgse Kruik als onderwerp van een bijzondere activiteit in het kader van de Tilburgse Sterrentocht. Tilburgers worden opgeroepen om onder leiding van deze bekende beeldend kunstenaar mee te bouwen aan een grote Tilburgse Kruik. Die wordt als lichtobject meegedragen in de Tilburgse Sterrentocht op zondag 5 januari.

De bouw van de Tilburgse Kruik vindt plaats in het gebouw van Convivio Dagbesteding. Het adres is Goirkestraat 178. Het bouwen van het lichtobject is op zaterdag 21 december en zondag 22 december, beide dagen van 13.00 uur tot 16.00 uur. Jong en oud kan meedoen. De bouwmaterialen zijn wilgentenen, pitriet en een speciaal soort papier. Alles ligt klaar voor gebruik en Niko de Wit legt uit en doet voor hoe het moet. En hij helpt ook nog eens mee.

Dit bouwen van een Tilburgse Kruik is hem wel toevertrouwd. Als voorbeeld dient een reusachtige kruik die hij in 2013 ontwierp voor de Prinsenwagen van Kruikenstad. Een schaalmodel van deze Kruik bewaart hij in zijn atelier waar meerdere ontwerpen van carnavalswagens uit Tilburg en Bergen op Zoom staan. Deze kruik, maar dan zonder de carnavaleske uitmonstering van het origineel, dient als voorbeeld van de gezamenlijke bouwactiviteit op 21 en 22 december.

Kunstacademie

Niko de Wit werd in 1948 geboren in Bergen op Zoom. Op 15-jarige leeftijd ontwierp hij zijn eerste carnavalswagen voor zijn geboortestad. In 1967 ging hij naar de kunstacademie in Tilburg. Drie jaar later vestigde hij zich in Tilburg om nooit meer te vertrekken. “Hier kreeg ik de kans om les te geven in kunstzinnige vorming en tegelijk mezelf te ontwikkelen als kunstenaar.” Niko de Wit groeide uit tot een vooraanstaand kunstenaar. Bekende werken van hem in Tilburg zijn onder andere Dansende Schildpadden in de Muzentuin en Poort bij het Carrégebouw. In Tilburg ontwierp hij vier carnavalswagens. De eerste was de Prinsenwagen van 1979.

Toename

En nu geeft hij dan leiding aan een bijzonder project in het kader van de Tilburgse Sterrentocht. Elk jaar neemt het aantal zelfgebouwde lichtobjecten toe. Ook dit jaar zijn er her en der in de stad weer groepen van kinderen en volwassenen aan het bouwen. De Kruik wordt op 5 januari meegedragen in de Tilburgse Sterrentocht. Niko de Wit: “Wat mij zo aanspreekt in dit project is dat het een uitdrukking is van verbinding. Het gezamenlijk maken van de Tilburgse Kruik verbindt en de Sterrentocht verbindt. Ik hoop dat veel mensen meedoen.”