JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Op 29 maart bij Natuurmuseum Brabant

Kijken hoe de zon (gedeeltelijk) verdwijnt

Gedeeltelijke zonsverduistering zoals deze zaterdagochtend 29 maart te zien is.

Gedeeltelijke zonsverduistering zoals deze zaterdagochtend 29 maart te zien is.

Op zaterdag 29 maart vindt er van 11.00 tot 13.00 uur een gedeeltelijke zonsverduistering plaats die vanuit Brabant goed te zien is. De leden van astronomievereniging Wega zetten hun telescopen op bij Natuurmuseum Brabant in Tilburg zodat iedereen de gelegenheid heeft om deze zonsverduistering door een telescoop of door een eclipsbrilletje mee te beleven. Bij een gedeeltelijke verduistering verdwijnt de zon niet helemaal, maar wordt er even een hap uit de zon genomen door de maan.

De maan schuift op 29 maart om 11.16 uur (onze tijd) voor de zon, waardoor er een hapje uit de zon verdwijnt. Om 12.10 uur is het stukje bedekte zon het grootst om daarna om 13.03 uur te eindigen. Tijdens het maximum zal de zon voor ca. 24,5 % (oppervlak) bedekt worden. Ondanks dat er dus minder licht zal zijn, zal dit nauwelijks zichtbaar zijn. Een wolk doet de helderheid veel sterker afnemen.

Het verschijnsel

Een zonsverduistering treedt op als de maan voor de zon doorschuift. Dat gebeurt altijd bij Nieuwe Maan. De maan passeert dan tussen de aarde en de zon door. Nu is het iedere maand een keer Nieuwe Maan. Maar meestal staat de maan dan, vanuit de aarde gezien, net iets te hoog of te laag en bedekt de zon dan niet.

Zonsverduisteringen lijken veel zeldzamer dan maansverduisteringen. De verduisteringen komen bijna even vaak voor, maar er is een groot verschil: bij een maansverduistering moet de maan uiteraard zichtbaar zijn, maar is dan vanaf de helft van de aarde zichtbaar: de maan gaat door de grote schaduw van de aarde en alle aardbewoners aan de nachtzijde kunnen de verduistering zien. Bij een zonsverduistering valt de schaduw van de maan, gevormd door de zon, op een klein gebiedje op aarde. Deze vlek schuift over de aarde maar je moet dus wel in die baan zitten om dat te kunnen zien.

De verduistering van 29 maart is nergens totaal want de kernschaduw gaat over het noorden van de aarde heen. Hij is het grootst (93,6 %) in het Noord-Oosten van de Hudson Bay waar hij verduisterd opkomt. Nederland bevindt zich in een gebied waar de zon voor 35 % (lineair) bedekt word (zie kaartje).

Waarschuwing!

Allereerst een waarschuwing: kijk niet zonder een goede bescherming voor je ogen naar de zon. Gebruik een eclipsbrilletje of een lasglas nr. 14 of 15. Zonder deze bescherming is er een groot risico voor blijvende beschadiging aan de ogen.

Astronomie Vereniging Wega zal op deze dag, in samenwerking met het museum, de mogelijkheid bieden om deze verduistering met geschikte instrumenten en eclipsbrilletjes te volgen. Tussen 11.00 en 13.30 uur staat de vereniging op het voorterrein van Natuurmuseum Brabant (Spoorlaan 434, Tilburg) met verschillende telescopen. Leden van deze vereniging geven met enthousiasme uitleg. Mocht het bewolkt zijn, dan is er een korte presentatie in het museum. De toegang is gratis. Wie het museum wil bezoeken wordt geacht een kaartje te kopen of museumpas te tonen.