Of ze enkele elementen uit hun oefeningen willen laten zien. Ja hoor, geen probleem! Vervolgens zet onderpartner Amber zich schrap en gaat middenpartner Isabel op haar schouders staan. In enkele soepele bewegingen zweeft ook Lyuna (het ‘topje’) boven op de menselijke toren. Haar handen op die van Isabel en balanceren maar. Alsof het geen enkele moeite kost. Dit is pure acrobatiek.

Tekst en fotografie: Theo van Etten

In de turnhal is het een komen en gaan van gymnasten. Ook Amber (19), Isabel (21) en de Tilburgse Lyuna Marcelis (15) zijn hier vrijwel dagelijks te vinden. Zij doen aan acrobatische gymnastiek. En dat is pure topsport, zo blijkt.

Lyuna kwam via het turnen in aanraking met ‘acrogym’ en werd meteen enthousiast. Hetzelfde geldt voor de andere twee. Isabel: “Het circuselement trok me aan, ik was altijd al zo’n klimmertje. Bovendien ben je altijd samen bezig, dat vind ik belangrijk.” Amber: Met z’n drieën kun je echt hele mooie dingen doen, zoals torens en piramides bouwen.”

“Wij nemen dit zeer serieus,” aldus Isabel. Dagelijks reist zij vanuit haar woonplaats Leiden naar Flikflak in Den Bosch om samen met haar teamgenoten te trainen. Drie en een half uur aan één stuk door, vier dagen in de week en op zaterdag ook nog eens zes uur. Altijd met z’n drieën, dan moet je het goed met elkaar kunnen vinden. “Dat is ook zo,” zegt Amber. “We zijn heel close met elkaar, weten wat we aan elkaar hebben en vertrouwen elkaar blindelings. Dat kan ook niet anders in deze sport.”

Kracht en souplesse

Acrogym is een zware sport waarvoor behoorlijk wat spierkracht nodig is. Daarom brengen met name de onder- en middenpartner heel wat uurtjes door in het krachthonk. Lyuna traint zowel op kracht als op souplesse en evenwicht. Amber: “Momenteel oefenen we een ‘triple’: Isabel en ik maken met onze handen een basket en gooien Lyuna de lucht in, zodat zij haar vele (verschillende) salto’s kan maken. Hoe vaker je dat soort elementen achter elkaar aan plakt, hoe meer punten het oplevert.”

Sinds oktober 2021 vormen de meiden een vast team en ze steken heel wat vrije tijd in hun sport. Dankzij een topsportstatus krijgen ze van school ruimte om aan internationale toernooien mee te kunnen doen. In juni is het NK en binnenkort hopen ze zich volledig te kwalificeren voor het EK, dat komend najaar in Bulgarije plaatsvindt. Daarbij geven ze een show van drie oefeningen met de elementen balans (driehoog waarbij Lyuna bijvoorbeeld een handstand doet), tempo (een ‘Mukhina’, dat wil zeggen een combinatie van een schroef en een salto, genoemd naar de in 2006 overleden Elena Mukhina) en een combinatie van beiden.

(Bijna) iedereen kan het

Graag zouden de meiden zien dat acrogym een olympische sport wordt. Isabel: “Dat zou voor ons veel nieuwe mogelijkheden bieden. Momenteel haken we aan bij de wereldtop, maar er zijn landen met veel betere (en betaalde) faciliteiten. Het is lastig om met beperkte faciliteiten op dat niveau te komen, wij moeten alles zelf betalen.”

Op de vraag of acrogym alleen maar is weggelegd voor topturners, antwoorden de drie ontkennend. Lyuna: “Zeker als je al geturnd hebt, kun je deze sport gemakkelijk beoefenen. Vaak kun je immers al een salto maken. Vervolgens is het een kwestie van de juiste partners vinden en samen oefenen ... heel veel oefenen!”