Momenteel vindt de ‘Week van het Nederlandse bier’ plaats. Bedoeld om de schoonheid en diversiteit van de Nederlandse biersector voor het voetlicht te brengen. Tegelijk vroeg ik mij af: en de Tilburgse biersector dan?

Maar liefst 935 geregistreerde bierbrouwerijen telt Nederland momenteel. Daaronder de ‘grote jongens’ als Heineken en Bavaria, maar ook gerenommeerde (kleinere) brouwerijen als de Koningshoeven en daarnaast talloze microbrouwerijen. In Tilburg kom ik tot een aantal van circa tien. Daarmee zijn we landelijk slechts een speldenknop in een gigantisch kussen. Desondanks vertegenwoordigen zij vrijwel alle biersoorten die je kunt bedenken.

De keuze is reuze

Toch zie ik in elke drankenhandel of supermarkt een keur aan binnen- en buitenlandse bieren in de schappen liggen. ‘Dan heb je wat te kiezen’, was het antwoord op mijn zoekende blik bij een slijterij die zich ‘dé bierwinkel van Nederland’ noemt. Jawel, maar dat wat ik zocht kon ik maar ten dele vinden. De bieren van de Tilburgse microbrouwerijen worden overspoeld door Belgische en Duitse tegenhangers in hun soort. De schappen puilen uit met exoten die we over een half jaar waarschijnlijk niet meer aantreffen omdat het eenmalige brouwsels zijn. Terwijl de eigenzinnige IPA van brouwerij ’t Mag, de unieke Tölsch van Stadsbrouwerij Tilburg en de stoere Lord Nelson van Loc Brewery ontbreken. Met veel moeite scoor ik nog een Mötje, de frisse saison van Kraftbier en een Luminus van Stadsbrouwerij Tilburg. Wat is hier aan de hand?

Tilburgs bier

Dreigt de biersector opnieuw te bezwijken onder de druk van ‘importbieren’, zoals dat in het verleden al zo vaak het geval was? Gaan de grote landelijke brouwerijen straks opnieuw met de eer strijken, terwijl de pioniers de kastanjes uit het vuur hebben gesleept? Het wordt tijd voor een nieuw evenement en dat mag wat mij betreft langer duren dan een week. Laten we gaan voor de jaren van het Tilburgse bier.

Reageren: info@theovanetten.nl