Stel: je kind doet een melding bij 112. Er wordt gebeld naar het noodnummer met het verhaal dat een man vanaf een hoge brug het Wilhelminakanaal in is geduwd door een langsrijdende man op scooter. En dat de drenkeling daarna niet meer boven water kwam! Politie en brandweer rukken uit en beginnen een grootscheepse reddingsactie. Een speciale sonarboot, duikers en een helikopter worden zelfs ingezet en er wordt urenlang gezocht. Maar: er wordt niets gevonden...

Bovenstaand scenario speelde zich vorige week af in Tilburg. Alleen: het bleek een valse melding. De twee kiddo’s van 11 en 12 jaar hadden het hele verhaal uit hun duim gezogen. Dat kwam aan het licht toen een van de twee het verzinsel dagen later thuis opbiechtte en pa vervolgens de politie inseinde.

Niet alleen kost zo’n zinloze reddingsactie klauwen met geld; de hulpdiensten waren tijdens die actie ook nog eens niet beschikbaar voor gebeurtenissen waar hun hulp mogelijk wel cruciaal was geweest. De twee minderjarigen en hun ouders komen goed weg, want op een streng gesprek na komt er geen straf van hogerhand.

Ik mag toch hopen dat de ouders er wel wat consequenties aan hangen, want dit is natuurlijk geen kattenkwaad meer wat in de categorie ’belletje trekken’ valt.

Zelf werd ik als kind zelf eens ’slachtoffer’ van een valse melding. Twee buurtgenootjes belden naar - toen nog - 0611 en piepten met een hoog stemmetje: ”Met Ronnie van Kuijk: daar en daar is er brand in een huis”. En dus kwam de brandweer met loeiende sirenes onze straat in gereden.

Gelukkig had ik een waterdicht alibi. Het telefoontje dat mijn moeder ontving dat haar zoon zich direct moest melden op het politiebureau, werd na het ’Wat? Dat kan helemaal niet, want onze Ron staat op het voetbalveld!’ daarom al vlot opgevolgd door excuses.

De plaatselijke bromsnorren hadden de zaak na het herleiden van het belletje snel opgelost. Even later zagen we de echte melders met gebogen hoofd vergezeld door hun ouders beschaamd richting het politiebureau lopen. Wat daar precies is besproken weet ik natuurlijk niet, maar het verhaal wil dat er meer straf aan hing dan alleen een stevige reprimande, Ik geloof zelfs dat er een Commodore 64 verkocht moest worden om de onnodige uitruk te vergoeden.

Misschien ook een ideetje voor de valse melders van vorige week? Ik zou het wel weten: inleveren dus maar die telefoon en/of Nintendo Switch...

Ron van Kuijk, Hoofdredacteur Stadsnieuws Tilburg