Zondag 14 mei staan in de Hasseltse kapel voor één dag drie Mariabeelden. Het eigenlijke Mariabeeld dat sinds 1796 in de kapel wordt vereerd. Een Mariabeeld dat zich vóór de restauratie van de kapel in 1972 in de kapel bevond en dat na de restauratie niet terug werd geplaatst. En een vijf eeuwen oud Mariabeeld uit 1510/1520 dat mogelijk vanaf de bouw in 1536 in de Hasseltse kapel stond.
De unieke, eenmalige samenkomst van de drie Mariabeelden is door de Stichting tot Beheer van de Hasseltse Kapel georganiseerd in verband met de presentatie van een nieuw boek over dit oudste monument van Tilburg. Dit boek is geschreven door Paul Spapens ter gelegenheid van 50 jaar restauratie. Dit werd vorig jaar met allerlei activiteiten gevierd. Het boek is de afsluiting van dit voor de Hasseltse kapel belangrijke jubileum.
De bijzondere situatie van de drie Mariabeelden is te zien op oude foto’s van het interieur. De Hasseltse kapel werd in 1796 aan de bewoners van de Hasselt teruggegeven. De Fransen zorgden er voor dat de katholieken hun geloof weer mochten belijden. Een beeld dat daarvoor stiekem werd vereerd in een naburige boerderij werd op 30 april in een processie ‘triumphant’ naar de kapel gebracht. Tot op de dag van vandaag is dit beeld uit de achttiende eeuw het middelpunt van de bloeiende Mariadevotie.
Verboden
De Hasseltse kapel werd kort vóór 1536 gebouwd. Vanaf 1648 werd katholieke eredienst in de kapel verboden. De vraag is altijd geweest waar het Mariabeeld toen is gebleven. Het is zo goed als zeker dat het heeft gestaan in de grenskerk die de Tilburgse katholieken bouwden op Nieuwkerk tussen Goirle en Poppel. Mogelijk is het daarna in de abdij van Tongerlo terecht gekomen en van daaruit in de kerk van Broekhoven. Daar staat het nog steeds.
Volgens Paul Spapens is de kans groot dat dit beeld het oorspronkelijke beeld van de Hasseltse kapel is. Vrij recent onderzoek naar de ouderdom wees uit dat het tussen 1510 en 1520 is vervaardigd. Dit beeld, dat als een van de mooiste Mariabeelden van Nederland doorgaat, komt op zondag 14 mei voor één dag terug naar de Hasseltse kapel. Het verkeert dan in het gezelschap van een tweede Mariabeeld dat eerder in de Hasseltse kapel stond. Dit beeld is een zogeheten Mater Dolorosa, oftewel een O.L. Vrouw van Smarten. De ouderdom van dit gipsen beeld is niet bekend. Evenmin is bekend sinds wanneer het in de Hasseltse kapel heeft gestaan.
Boxtel
Maar wat wél bekend is geworden, is hoe het dit beeld is vergaan ná de restauratie. In het nieuwe boek beschrijft Paul Spapens hoe dit Mariabeeld in Boxtel verzeild raakte. Vanuit Boxtel wordt het zondag 14 mei voor één dag teruggebracht naar de Hasseltse kapel. En zo ontstaat de unieke situatie van drie historische Mariabeelden samen in de Hasseltse kapel. Paul Spapens heeft niet kunnen achterhalen waar het Mariabeeld is gebleven dat in de Lourdesgrot in de kapel stond. Maar hij zou dat wel graag willen weten. De grot is in 1971 afgebroken als onderdeel van de restauratie.
Het nieuwe boek heeft als titel ‘De Hasseltse kapel, een gouden legende’. Het wordt zondag 14 mei gepresenteerd aansluitend aan de Moederdagmis, aanvang 11.00 uur. Vanaf dat moment is het in de Hasseltse kapel te koop. Het boek is 296 pagina’s dik en telt veel bijzondere foto’s. Het kost 15 euro.