Of er ooit in de Hasseltse kapel een wonder is gebeurd? Dat zou goed kunnen, maar ze zijn in ieder geval nooit officieel opgetekend zoals dat met de wonderen van de Zoete Moeder in de Sint Jan wel is gedaan. Toch is er wel degelijk sprake van een wonder. De kort voor 1536 gebouwde Hasseltse kapel is vijf eeuwen oud en trekt liefst 100.000 bezoekers per jaar. Het is de grootste publiekstrekker van Tilburg. En dát is écht een wonder, aldus Paul Spapens in een nieuw boek dat hij schreef over de Hasseltse kapel.

Dit boek valt in grote lijnen in twee delen uiteen. Het eerste deel schetst de geschiedenis vanaf 1536. Beschreven wordt onder meer hoe de situatie (economisch, cultureel, religieus, politiek en maatschappelijk) in Tilburg en in Brabant was ten tijde van de bouw. Dat het volksgeloof in Tilburg welig tierde blijkt uit de kleine kapelletjes die er toen al stonden zoals het ‘Onser Lieve Vrouwen Stocksken’ aan de Heikant en de ‘Sunte Quirijnstock’ niet ver daar vandaan.

Mirakel

Dat de Hasseltse kapel de vijf daaropvolgende eeuwen overleefde is een mirakel. De kapel overleefde doordat het onder meer een tijdlang een weverswoning was en een café waarin zo werd gevochten dat ‘het bloet op twee plaatsen aan de muur hong’. Het boek laat een aantal vergelijkbare kapellen in Brabant zien. Een van de belangrijkste gebeurtenissen in de vijf eeuwen van het bestaan was de restauratie in 1972. Deze werd zo goed uitgevoerd dat de kapel er nog steeds ‘als nieuw’ bij staat.

Vanaf de restauratie werd de kapel zowel een spiritueel als een cultureel centrum en daarover gaat vooral deel II. In de kapel zijn met grote regelmaat muziek- en andere voorstellingen en tentoonstellingen. Dit gebruik is helemaal van deze tijd. Maar wat zeker zo bijzonder is, is dat de kapel zo ontzettend veel mensen trekt als spiritueel centrum. In deze tijden van bijna totale ontkerkelijking, weten meer en meer mensen de Hasseltse kapel te vinden. Dat zijn al lang niet meer alleen ouderen die met de traditionele Brabantse Mariadevotie zijn opgegroeid, maar ook jongeren en mensen van andere culturen die de serene rust als een weldaad ervaren.

Oprukkende stad

Na vijf eeuwen staat de Hasseltse kapel nog als een huis. Het grootste gevaar dat de Hasseltse kapel heeft te duchten, is de van alle kanten oprukkende stad. Denk bijvoorbeeld aan de giga-bouwplannen op het Smariusterrein en de toekomst van de Postelse Hoeve. Het is de bedoeling om van het Hasseltplein een beschermd stadsgezicht te maken. In feite is dit plein het laatste restant waar je nog goed kunt zien hoe Tilburg ooit was, een herdgang. In zijn boek pleit Paul Spapens er voor dat alle Tilburgers partij trekken voor dit unieke stukje historisch Tilburg.