Op 25 mei geeft Eardly van der Geld een lezing over de geschiedenis van de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen. Hij legt de link met Nederland en ook met Tilburg, waar een aanzienlijk aantal nazaten van tot slaaf gemaakten woont.

Het koloniaal- en slavernijverleden is momenteel een van de belangrijkste maatschappelijke thema’s. In 2018 was Tilburg de eerste stad in Brabant met een viering van Keti Koti. Op 19 december 2022 bood minister-president Mark Rutte namens de Nederlandse regering excuses aan voor het handelen van de Nederlandse staat in het verleden.

Ook Tilburg heeft banden met dit koloniale verleden. Eardly van der Geld is een groot kenner van het slavernijverhaal en zal hier tijdens zijn lezing op inzoomen. Hij onderzocht het slavernijverleden van zijn eigen familie en kwam tot een opzienbarende conclusie: namelijk dat hij afstamt van zowel slaven als plantagehouders. Al met al noemt hij het een ‘ingewikkelde geschiedenis’.

Gedeeld verleden

Eardly van der Geld werd geboren in Willemstad (Curaçao). Hij Is onder andere voorzitter van de Tilburgse stichting Gedeeld verleden, gezamenlijke toekomst. Die stichting heeft als doel het vergroten van de kennis van de geschiedenis die traditionele en bi-culturele inwoners van Tilburg met elkaar delen. In 2012 publiceerde hij de roman Curaçaos Bloed, dat gaat over integratie, tolerantie en over hoe de slavernij doorwerkt tot in de huidige tijd. Eardly maakt zich al vijfenveertig jaar sterk voor de strijd tegen ongelijkheid en racisme en was een van de drijvende krachten achter het Slavernijmonument dat vorig jaar op 1 juli in Tilburg werd onthuld.

Entree

Locatie: Regionaal Archief Tilburg (Kazernehof 75). Aanvang: 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur), einde: 22.00 uur. Niet leden van de heemkundekring betalen € 5,- entree, de koffie is gratis. Vooraf aanmelden is niet nodig.