Tilburg is een bruisende stad, een stad sterk in ontwikkeling, een open stad, een mondiale stad en een Brabantse stad, maar Tilburg is ook een stad met navenant weinig erfgoed. Het erfgoed dat er is, bestaat voor zo’n 70 procent uit religieus erfgoed, zoals kloosters, kerken en beelden. Velen kennen daar de achtergrond niet meer van. In het Peerke Donders Paviljoen is een nieuwe tentoonstelling ingericht over het religieus erfgoed in de gemeente Tilburg.

Deze expositie heeft als titel ‘Tilburg, het Rome van Nederland?’. Eens werd Tilburg het Rome van Nederland genoemd omdat er zoveel kerken en kloosters waren. De Tilburgers stonden bekend als volgzame katholieken. Maar, wat is daar nog van over? Wat weten we nog van de achtergronden? Daarom staat er een vraagteken achter ‘Tilburg, het Rome van Nederland?.

De tentoonstelling is opgezet als een ‘bijscholing’ of ‘bijles’ over het religieuze erfgoed van Tilburg. Juist omdat dat de hoofdmoot is van al het erfgoed van Tilburg, is het belangrijk om daar kennis van te hebben. Dat geldt met name voor de huidige en de toekomstige generaties. Er wordt veel in het werk gesteld om het erfgoed in een goede staat over te leveren aan de volgende generaties. Maar je kunt pas goed voor erfgoed zorgen als je weet wat het is.

Antwoorden

Waarom er zoveel kerken zijn in Tilburg? Wat betekenen Heilig Hartbeelden? Waarom was (en is) er zoveel Mariadevotie in Tilburg? Hoe werkt het religieuze verleden door in de huidige stad? Wat heeft dat verleden voor de ontwikkeling van Tilburg betekend? Op al deze vragen en meer wil de tentoonstelling antwoorden geven. Door zijn opzet is ‘Tilburg, het Rome van Nederland? ook erg leuk voor de generaties die het zelf allemaal nog mee hebben gemaakt. Voor hen is het een feest van herkenning, terwijl het voor jongeren veel verklaart.

De tentoonstelling bestaat in feite uit twee delen. Door middel van duidelijke teksten en mooie historische foto’s wordt het verhaal verteld van het Rome van Nederland. Daarnaast zijn op de tentoonstelling tientallen voorwerpen bij elkaar gebracht die door Tilburgers zijn gered van gesloopte kerken en kloosters. Dit is een fascinerende collectie, tevens een confrontatie met het vele dat in Tilburg is gesloopt. Verder zijn er kunstwerken te zien van de bekende Tilburgse kunstenaar Marc Mulders. Hij laat zich in zijn werk inspireren vanuit zijn katholieke verleden.

Eigen beheer

‘Tilburg, het Rome van Nederland?’ volgt als tentoonstelling de expositie over slavernij op. Deze tentoonstelling was een groot succes. Eerder kwam Peerke Donders voor de dag met sterke exposities over bijvoorbeeld de geschiedenis van de zorg in Tilburg en over de bevrijding van Tilburg. Ook de nieuwe tentoonstelling is in eigen beheer ontwikkeld door Esther Becx, Caroline Evers en Paul Spapens. De tentoonstelling duurt tot en met 24 januari 2024. De rest van het jaar zijn er vrijwel maandelijks lezingen en andere activiteiten over religieus erfgoed.

‘Tilburg, het Rome van Nederland?’ is elke woensdagmiddag en zondagmiddag geopend van 13.00 uur tot 17.00 uur. Groepsbezoek is ook mogelijk op andere tijden. Peerke Donders Paviljoen, Peerke Donders Park 3, Tilburg. www.peerkedonders.nl.