Foto en tekst Elke Thissen

Acht jaar geleden maakte Jan van Riel zijn droom waar. Hij begon met zijn vrouw Conny een open bakkerij met lunchgedeelte aan de Piushaven: Bikken en Bakken. Daarvoor had hij een traditionele bakkerij in de Hasselt, waar hij de derde generatie bakkers was.

Mist Jan de bakkerij in die oude wijk niet? “Nee, want daar gaan veel mensen gebukt onder het leven, omdat ze het financieel moeilijk hebben. Ze konden boos reageren, als ik met carnaval dicht was. Aan de haven gunnen ze mij vrije dagen. Het leven wordt hier gevierd.”

Toen Jan 50 werd, wilde hij het over een andere boeg gooien. Het ’s nachts werken en overdag slapen viel hem steeds zwaarder. Bovendien leverde de traditionele bakkerij te weinig op om voor zijn pensioen te sparen. Aan de Piushaven kon hij een deel huren van het unieke Falconpand, een vroegere regenjassenfabriek. Het lunchgedeelte geeft het bedrijf een bredere basis en Jan heeft nu meer personeel. Hij kan ’s nachts gewoon slapen en zelfs een dag vrij nemen voor de kleinkinderen en zijn hobby’s.

Last van personeelstekort heeft hij niet, zijn medewerkers werken al jaren bij hem. Dat zal met de sfeer in de bakkerij te maken hebben. Bikken en Bakken is een laagdrempelige ontmoetingsplek waar het makkelijk is even een praatje aan te knopen. Ontbijten of een bakje koffie kan al vanaf 8 uur, ook op zondag. Jan is aanhanger van het KISS-principe, ’keep it simple stupid’. Bij Bikken en Bakken geen dikdoenerij.

Er komt geen vierde generatie bakkers Van Riel. Zijn kinderen hebben andere plannen. En de bakker zelf houdt het over een paar jaar misschien wel voor gezien. Maar niet helemaal: hij overweegt via een uitwisselingsprogramma in ontwikkelingslanden mensen te helpen met het opzetten van een bakkerij.

Reacties: info@stichtingthuishaventilburg.nl