Acht jaar lang fotografeerde Gerdien Wolthaus Paauw de transformatie van de Tilburgse Spoorzone, van 2013-2020. Deze unieke documentaire is nu te zien in de LocHal en als stadswandeling te downloaden op de mobiele telefoon. Op 13 juni geeft Gerdien vanaf 19.30 uur in de Lochal een presentatie over de totstandkoming ervan.

Op een ijskoude winterdag in 2013 bepaalt fotografisch kunstenaar Gerdien Wolthaus Paauw met enkele medewerkers van de gemeente Tilburg de twaalf GPS-posities voor deze fotodocumentaire. Ze liggen verspreid over de Spoorzone in wording: van NS-Plein tot Spoorpark. Op deze posities komt ze jaarlijks terug voor het maken van één opname, steeds met eenzelfde objectief en beeldhoek.

Ze fotografeerde in weer en wind, met geduld en doorzettingsvermogen, gedurende acht jaar.

Al kijkend maak je trage stappen door de tijd. Je ziet de stedenbouwkundige ontwikkelingen, het samengaan van (industrieel) erfgoed en nieuwbouw. Hoe de Spoorzone wordt omarmd door de stad.

Mensen maken de stad. In hun portretten en verhalen zie je hun passie, lees je over hun kennis en kunde om bij te dragen aan Tilburg, stad met een ziel. Deze fotodocumentaire geeft een uniek beeld van dit bijzondere gebied midden in het hart van de stad.

Expositie LocHal

Periode: van 4 tot en met 30 juni, LocHal, Burgemeester Brokxlaan 1000, Tilburg.

Stadswandeling Spoortocht013

Ga mee op tijdreis! De webapp voert langs de twaalf GPS-punten waar je de timelapse films kunt bekijken en ziet hoe de Spoorzone is ontwikkeld van 2013-2020. Ook vind je er de portretten en verhalen van 24 bewoners, architecten, bouwers en spoorwegmannen. Meer info: https://www.spoortocht013.nl of scan de QR-code.

Presentatie ‘Transformatie in beeld’

Op dinsdag 13 juni, 19.30 uur, LocHal geeft Gerdien Wolthaus Paauw een presentatie over de totstandkoming van fotodocumentaire Spoortocht013, maar ook hoe je fotografie kunt gebruiken om je veerkracht te hervinden bij verlies en rouw.