Een sprongservice zal je er niet zien, maar verder vertoont de sport verrassend veel overeenkomsten met de staande variant: zitvolleybal. ‘De ultieme integratiesport’, wordt ook wel gezegd. Dit vanwege het feit dat zowel valide als invalide spelers de sport gezamenlijk beoefenen.

Door Theo van Etten

In Tilburg wordt zitvolleybal onder andere aangeboden door Volley Tilburg. Hier traint ook Eefje Opbroek, die daarnaast deel uitmaakt van de nationale selectie. Eefje kreeg vlak na haar geboorte hersenletsel en vijf jaar geleden kwam daar trombose in haar benen bij. Haar favoriete sporten (squash en badminton) kon zij hierdoor niet meer kon beoefenen, waarna zij tijdens haar revalidatietraject in aanraking kwam met zitvolleybal. Eefje: “Ik wilde heel graag een teamsport doen. Jacqueline Koppers, destijds nog international en nu mijn trainer, vroeg mij of ik mee wilde draaien in het nationale paravolleybalteam. Daar zei ik natuurlijk geen nee tegen.”

Olympische aspiraties

Bij de nationale selectie staat Hong Zhao aan het roer. En dat is niet de eerste de beste; zij won in 1988 met de nationale Chinese volleybalselectie brons tijdens de Olympische Spelen in Seoul. Wegens knieproblemen stapte zij over naar het zitvolleybal, werd Nederlandse en behaalde met team Oranje de zesde plaats tijdens de Paralympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro. Eefje: “Samen met ons bouwt ze aan een nieuw team. Iedere vrijdag trainen wij in het Militair Revalidatie Centrum in Doorn. Daarnaast trainen wij bij de plaatselijke club en hebben wij een schema voor kracht- en cognitieve training. We hopen terug te kunnen keren in de Europese en wereldtop. De Paralympische Spelen, dat zou echt gaaf zijn. 2024 zit er nog niet in, maar wie weet is 2028 in Los Angeles mogelijk.”

Schuiven en rollen

Terwijl de nationale selectie bestaat uit speelsters met een fysieke beperking, geldt dat niet voor de Nederlandse competitie. Iedereen kan de sport beoefenen en de teams bestaan zowel uit mannen als vrouwen. Er is slechts één ‘maar’: een deel van je romp móet de grond blijven raken. “Dat betekent dus veel schuiven en rollen,” lacht Eefje. “En ja, dat is in het begin even wennen natuurlijk. Valide spelers hebben de neiging om overeind te komen als zij een bal net niet kunnen halen.”

Maar waarom zou je als valide speler gaan zitvolleyballen, is voor velen de vraag. Eefje heeft daar een duidelijke mening over. “Zitvolleybal is superdynamisch. We spelen op een klein veld en met een laag net, waardoor het spelletje veel sneller is dan staand volleybal. Je moet bliksemsnel kunnen reageren. Verder ben je beperkt doordat je moet blijven zitten, los het maar op! Het eerste team van Volley Tilburg bestaat louter uit valide spelers. Maar in de nationale competitie zie je samengestelde teams van mannen en vrouwen, valide en invalide spelers. Dat maakt deze sport misschien wel tot de ultieme integratiesport.”

Aansluiting bij de top

“Als Team NL zijn we heel blij met de support vanuit de Nevobo, maar voor dit grotere doel is meer ondersteuning nodig,” legt Eefje uit. Gelukkig hielp Team Tilburg (voorheen topsportfonds Tilburg) mij daar de afgelopen twee jaar bij.” Van 30 juni tot en met 2 juli doet Eefje met het Dames Paravolleybalteam mee aan de Dutch Tournaments in Assen, waar een groot deel van de wereldtop aanwezig is. “Ik hoop op een leuk sportief toernooi en ik ben benieuwd in hoeverre wij ons kunnen meten met toplanden als Amerika (op dit moment de nummer één van de wereld, red.), Italië en Canada. Vorig jaar werden we tweede tijdens de Paravolley Silver Nations League. Daardoor zien we dit toernooi met veel vertrouwen tegemoet.”