In natuurgebied Huis ter Heide voert TenneT voorbereidende werkzaamheden uit voor de aanleg van de hoogspanningsverbinding tussen Rilland (provincie Zeeland) en Tilburg. Deze 380KV hoogspanningsleiding doorsnijdt over enkele jaren het noordelijke bosgebied van Huis ter Heide over een lengte van 3 kilometer. De aanleg van deze dubbele leiding zal een enorme impact hebben op de natuur in dit gebied. Om de schade aan de natuur zoveel mogelijk te beperken en te compenseren hebben Natuurmonumenten en TenneT afspraken gemaakt die zijn vastgelegd in een overeenkomst. Een nest met jonge eekhoorns en de rugstreeppad hebben nu al baat bij de grondige faunacheck die TenneT heeft laten uitvoeren.

Op Huis ter Heide komen 24 hoogspanningsmasten te staan. Ter voorbereiding worden de mastlocaties onderzocht en wordt er gekeken of de bodem ter plekke geschikt is voor een fundering. Dit gebeurt met een sonderingswagen die de draagkracht van de bodem kan meten. Om met die wagen bij de verschillende meetpunten in het bos te komen, zijn er voor het broedseizoen al een aantal bomen gekapt.

Faunacheck

De mastlocaties zijn ongeveer 30x30 meter groot en liggen in het leefgebied van dieren. TenneT heeft al eerder voor het hele tracé in kaart gebracht waar zich leefgebieden bevinden van beschermde diersoorten zoals onder meer de raaf, rugstreeppad, levendbarende hagedis, das, diverse vleermuissoorten en roofvogels. Een ecoloog van Antea Group heeft onlangs alle mastlocaties aan een grondige faunacheck onderworpen en trof daar nu op één locatie de rugstreeppad aan, een beschermde amfibieënsoort. Op een andere mastlocatie trof hij een eekhoornnest aan. Voor beide locaties worden nu beschermende maatregelen getroffen.

Beschermende maatregelen

Op de locatie waar rugstreeppadden zijn aangetroffen is nu een paddenschermen geplaatst rond de werkplek. Binnen de afbakening is zorgvuldig gecontroleerd of alle padden er uit zijn, zodat de sonderingswagen veilig zijn werk kan doen. Op de locatie waar het eekhoornnest zit, is het sonderingswerk uitgesteld. Hier kan de wagen pas aan het werk, wanneer de jongen het nest hebben verlaten.