Op zaterdag 1 juli zal de stichting Gedeeld Verleden, Gezamenlijke Toekomst Tilburg een bijzondere en gedenkwaardige editie van officiële Tilburgse herdenking van de Nederlandse afschaffing van de Trans-Atlantische slavernij organiseren. Dit jaar markeert niet alleen de herdenking van het slavernijverleden, maar ook de aftrap van een heel herdenkingsjaar. Na de herdenkingsceremonie zal er een festival plaatsvinden om de diversiteit en veerkracht van onze stad te vieren.

Een woordvoerder vertelt: ”De officiële herdenking van het slavernijverleden is een belangrijk moment waarop we stilstaan bij de tragische geschiedenis van de slavernij en de impact ervan op de levens van miljoenen mensen. Het is een gelegenheid om respect te tonen voor degenen die hebben geleden onder dit systeem van onderdrukking en om te streven naar een wereld waarin gelijkheid en rechtvaardigheid voorop staan. De officiële herdenking van het slavernijverleden op 1 juli, zal plaatsvinden op de locatie waar we vorig jaar het eerste herdenkingsmonument in Noord-Brabant ter nagedachtenis van het slavernijverleden hebben mogen onthullen, het Burgemeester Stekelenburgplein, aan de Noordzijde van het station in Tilburg.”

Speech

”Op verzoek van de burgemeester zullen we rond 14.45 uur eerst verzamelen in de LocHal-bibliotheek om samen op een groot scherm de speech van de Koning te beluisteren. Na afloop daarvan begint de herdenking om 15.30 uur bij het monument op het plein. Verwacht wordt dat het programma tot 17.05 uur duurt. De ceremonie zal bestaan uit toespraken van prominente gasten zoals de burgemeester van Tilburg de heer Theo Weterings en Roline Redmond (antropoloog en auteur van o.a. De Doorsons en winnares van de Brusse prijs, red.), (muzikale) optredens van onder andere Jim Stewart en een moment van stilte om respect te tonen voor de slachtoffers van de slavernij.”

Festival

”Na afloop van de herdenkingsceremonie zal het gratis toegankelijke festival van start gaan in de binnentuin van de Spoorzone (tussen De Boemel en RAW). Dit festival staat in het teken van de kracht en diversiteit van Tilburg. Er zullen culturele optredens zijn, culinaire hoogstandjes en tal van andere activiteiten die de rijkdom van onze diverse gemeenschap benadrukken. Het festival biedt een gelegenheid voor mensen van alle achtergronden om samen te komen, te leren van elkaars ervaringen en gezamenlijk te werken aan een inclusief Tilburg. Het herdenkingsjaar dat op 1 juli van start gaat, zal bestaan uit een reeks evenementen, tentoonstellingen en educatieve activiteiten die gedurende het hele jaar zullen plaatsvinden. Het doel is om het bewustzijn te vergroten, het gesprek op gang te brengen en bij te dragen aan een rechtvaardigere samenleving waarin iedereen gelijke kansen heeft. De officiële herdenking van het slavernijverleden en het daaropvolgende festival zijn openbare evenementen. We nodigen iedereen uit om deel te nemen en samen met ons te herdenken, te vieren en te streven naar een toekomst waarin vrijheid en gelijkheid voorop staan.”