Sinterklaas kwam voor het eerst in 1931 met de boot in de Piushaven aan. Hij heeft maar drie keer moeten overslaan: tijdens de oorlog in 1942 en 1943 en wegens corona in 2020. Toen de Piushaven afgedamd dreigde te worden voor de Havendijkroute, deed ook de Sint mee aan de actie om zijn geliefde aankomstplekje te redden. Wie weet heeft hij de doorslag gegeven bij de redding van de Piushaven.

Tekst: Elke Thissen

Foto: Maria van der Heyden / Regionaal Archief Tilburg

De intocht is altijd een enorm feest. Op het viaduct van de Ringbaan Oost staan kinderen al klaar om met een hengel een tekening en verlanglijstje aan Sinterklaas te geven. Een zakje gaat ook mee in de hoop dat er wat pepernoten mee terugkomen. Na aankomst in de haven gaat Sinterklaas te paard verder de stad in. Afgelopen jaar was het gigantisch druk: naar schatting stonden er 35.000 à 40.000 mensen langs de kant.

Elko

Sinterklaas komt aan met de Pakjesboot; een voormalige stoomsleepboot uit 1927. Het schip werd vroeger ingezet bij bagger- en sleepwerkzaamheden, maar heeft nu een plekje in de Museumhaven van Tilburg, vlakbij het viaduct Ringbaan-Oost. Als de Sinterklaasactiviteiten voorbij zijn, heet het schip weer Elko. Schipper Geert-Jan Vos, inmiddels de elfde eigenaar, redde het schip van de sloop.

Heerlijk avondje

Behalve bij de intocht is het Sinterklaascomité op de achtergrond zeer actief om kinderen in uit minder bedeelde gezinnen een ‘heerlijk avondje’ te bezorgen. Afgelopen jaar kregen 450 kinderen via het comité een pakket met zeven cadeautjes. Bedrijven en particulieren sponsoren het comité en vrijwilligers zorgen dat de pakjes op de goede plek terecht komen. Zo kon er ook een gezellige middag met spelletjes voor 150 kinderen met ouders gehouden worden.

Informatie over alle activiteiten van de Sint: www.sintintilburg.nl