Regionaal Archief Tilburg maakt een podcastserie met als titel ’De Depot Show’. In de depots van het archief ligt veel moois verscholen, waar bijzondere verhalen over te vertellen zijn. In een serie van vijf afleveringen worden parels uit de collectie belicht, zoals in de net verschenen aflevering die over de Tilburgse muurkrant gaat.

Podcasts zijn bijna niet meer weg te denken uit de manier waarop mensen naar verhalen luisteren of kennis tot zich nemen. Veel medewerkers van het archief zijn fervente luisteraars. De toegankelijkheid van het medium maakt het zeer geschikt om verhalen bij archiefstukken te vertellen. Sterre Schlink, die de productie van De Depot Show voor haar rekening nam, legt uit: “Vanaf het eerste moment dat ik begon met werken in Regionaal Archief Tilburg was ik verrast over de hoeveelheid mooie dingen in het depot. Nog steeds denken mensen vaak dat een archief stoffig is, maar dat voel ik hier nooit. Het voelt eerder als schatzoeken. Bij elke doos die je openmaakt, kun je iets heel bijzonders vinden. Dat is precies wat mijn collega’s dan ook nogal eens overkomt: iets heel bijzonders vinden.”

Verbazingwekkend

Na een vondst wordt onderzoek gedaan naar de verhalen achter de stukken. Door die verhalen te vertellen in een podcast, maakt het archief ze toegankelijk voor iedereen. Sterre merkt op: “Hoe mooi is het niet dat je zelf geen onderzoek hoeft te doen, dat is al voor je gedaan. Mijn collega’s vertellen je in de Depot Show graag over spannende, bijzondere, gekke of verbazingwekkende verhalen achter de stukken uit het depot.”

Schandalen

In een net verschenen aflevering wordt ingegaan op een collectie die een bijzondere periode uit de Tilburgse geschiedenis belicht. Het gaat om de collectie Muurkranten, actiepamfletten die van 1978 tot 1995 op de Tilburgse muren werden geplakt. Iedereen op straat kon ze lezen. De teksten gingen onder andere om schandalen in de politiek, huisjesmelkers, de gascrisis, vrouwenrechten, de positie van arbeiders, giftreinen en kapitalisme. In ferm taalgebruik met felle tekeningen.

Illegaal

Eén van de medewerkers van het archief was erbij betrokken: hij was plakker en zat in het vouwteam. De grote vellen papier moesten zó gevouwen worden, dat ze op straat snel uit te vouwen en te plakken waren. Het was immers illegaal en je kon als plakker worden opgepakt. Treffend is dat veel thema’s uit de Muurkrant van toen nu nog steeds heel actueel zijn.

Benieuwd geworden? Ga naar je favoriete podcastapp en beluister De Depot Show. Meer informatie vind je op www.regionaalarchieftilburg.nl.