Wat heeft Charles Darwin met een snackmuur te maken? Zoek het zelf uit in Natuurmuseum Brabant!

Door onderzoek te doen, leren we hoe de wereld in elkaar steekt. Veel wetenschappers begonnen met onderzoek omdat ze zich iets afvroegen. “Komt een kat altijd op zijn pootjes terecht?” bijvoorbeeld, of “welke insecten hebben de pijnlijkste steken ter wereld?” Hoe onderzochten ze dat? De antwoorden op deze vragen en alles wat je nodig hebt om de onderzoeker in jezelf aan het werk te zetten, vind je allemaal in de nieuwste tentoonstelling van Natuurmuseum Brabant: ’Zoek het zelf uit!’ Laat je inspireren door wetenschappers als Charles Darwin en Jane Goodall en duik daarna in de snackmuur voor science snacks. Het museum zorgt voor onderzoeksvragen, tips en apparatuur, jij neemt nieuwsgierigheid mee. Onderzoek op een presenteerblaadje!

Waarom een tentoonstelling over onderzoek?

Iedereen vraagt zich wel eens iets af. Entomoloog (insectenkenner) Justin Schmidt bijvoorbeeld: hij deed vooral insectenonderzoek, maar was heel nieuwsgierig welke insectenbeet het meeste pijn deed. In de tentoonstelling zie je hoe hij daar op een heel bijzondere manier achter kwam. Je hebt dus niet altijd Google of Youtube nodig om antwoorden op je vragen te vinden!

Van zelf onderzoeken leer je veel. Het helpt je onder andere om kennis op te doen en kritisch te denken: klopt dit wel, wat leer ik hier nou van? Hoe pakten anderen het aan, welke kennis is er al? In de tentoonstellingszaal vind je hiervoor allerlei voorbeelden en een stappenplan (in de vorm van een soort rad van avontuur). Zo ontdek je zelf hoe leuk en belangrijk onderzoeken is.

Kan iedereen onderzoeken?

Tegenwoordig is onderzoeken voor meer mensen weggelegd, maar dat was vroeger wel anders. Toen waren het vooral westerse mannelijke onderzoekers, nu kan praktisch iedereen meedoen aan onderzoek- bijvoorbeeld aan de Nationale Vogeltelling of bijentelling. Daarnaast hebben allerlei nieuwe technologieën en mogelijkheden om kennis te delen onderzoek vooruit geholpen.

In Zoek het zelf uit! worden bezoekers in elk geval volop aangemoedigd om zelf aan de slag te gaan als onderzoeker. Weet je niet waar je moet beginnen? Dan staan er alvast een paar onderzoeken voor je klaar; je hoeft ze alleen nog maar uit de snackmuur te halen.

Kikker, BOS, de Potvis en nog veel meer

Naast ’Zoek het zelf uit!’ zijn er nog veel meer toffe tentoonstellingen die het bezoeken waar zijn. De OO-zone een onderzoeksfeest voor 8-13 jarigen en bij Kikker vermaken zich de allerjongsten op hun best. Er is voor iedereen binnen de familie wel iets tofs te doen en te zien. Speciaal in de zomervakantie kun je deelnemen aan de activiteiten IJstijd. Je komt waarschijnlijk tijd te kort!

Het museum is tijdens de zomervakantie elke dag geopend van 10.00-17.00 uur. Parkeren kan in parkeergarage de Knegtel of kom met de trein of bus. Het museum ligt namelijk recht tegenover het CS Tilburg aan de Spoorlaan. Voor meer informatie: www.natuurmuseumbrabant.nl