Mevrouw Jansen deed op ons spreekuur huilend haar verhaal. Ze had enkele maanden geleden meubels gekocht maar die niet geleverd gekregen. Bij navraag bleek dat de winkel in de tussentijd failliet was gegaan. De aanbetaling van euro 1.200 was weg. Mevrouw Jansen en nog een onbekend aantal klanten meer konden fluiten naar hun aankopen, maar ook het geld van de aanbetalingen was verdwenen.

Aanbetalingen zijn van alle tijden en al even zo lang gaat het regelmatig mis. Vele consumenten blijven een aanbetaling als normaal beschouwen of worden overtuigd door het verhaal van de verkoper. In winkels hoor je vaak dat aanbetalen wettelijk verplicht is of dat men zonder aanbetaling niets voor je kan bestellen. Allemaal kletskoek. Er bestaat geen wet die bepaalt dat je moet aanbetalen. Het is dus geen verplichting om een aanbetaling te doen.

Uiteraard zijn er gevallen waarin een aanbetaling logisch en redelijk is. Bijvoorbeeld bij de koop van een trouwjurk of maatpak, speciaal voor jou gemaakt. Maar aanbetalen is een automatisme geworden waarbij het grootste risico bij de consument ligt. En dat risico kan in de papieren lopen. Wanneer een bedrijf failliet gaat of met de Noorderzon is vertrokken, sta je als consument bijna altijd met lege handen. Mocht in de failliete boedel van het bedrijf nog iets zitten, dan gaan de belastingdienst, het UWV en de banken daarmee aan de haal. Voor de consument blijft nog geen kruimel over.

Problemen met aanbetalingen komen voor in alle branches, op onverwachte momenten en ook bij winkels of bedrijven waar niemand dat had verwacht. Had U bijvoorbeeld het faillissement van V&D zien aankomen? Kortom, op je tellen passen. Ons advies is helder: niet aanbetalen. Moet het toch, zorg dan voor de nodige zekerheid. Bijvoorbeeld door te kopen bij een bedrijf dat is aangesloten bij een waarborg- of garantiefonds. En soms bestaat de mogelijkheid om de aanbetaling op een derdengeld-rekening te storten. Dan verwisselt het geld pas van eigenaar als de aankoop helemaal in orde en naar tevredenheid van de consument is.

mr. Jean-Louis van Os

Advocatencollectief Tilburg

Korenbloemstraat 86

www.advocatencollectieftilburg.nl

(dagelijks kosteloos spreekuur)