Op 21 september geeft Alex van Dongen een unieke inkijk in het leven van een Tilburgse smokkelaarsfamilie. Een verhaal over vier generaties ‘Kwak’ Verhagen die berucht waren vanwege hun gewelddadige reputatie.
Kort voor 1900 vestigt Kees Verhagen (1859-1934) zich in Tilburg. Hij wordt de stamvader van de Tilburgse familie Verhagen die bekend wordt met de bijnaam ‘Kwak’. De verhuizing naar de opkomende industriestad betekent in dit geval geen verlossing uit de armoede. De familie scharrelt de kost bij elkaar en ‘die van Kwak’ worden al snel beruchte smokkelaars met een gewelddadige reputatie.
Drie van de vier zoons van Kees Verhagen sterven door politiegeweld. De vierde, Toon Verhagen, wordt in 1944 de held van Tilburg. Hij zorgt dat de geallieerde beschietingen stoppen en leidt zo de bevrijding van de stad in. Even wordt hij gevierd, maar al snel is de naam Verhagen weer synoniem met smokkel.
Alex van Dongen
Alex van Dongen is schrijver en socioloog. Hij onderzocht het reilen en zeilen van de Tilburgse onderwereld in de twintigste eeuw. Welke smokkelperiodes zijn er te onderscheiden in de afgelopen 120 jaar? Hoe kwam men in de verschillende periodes rond en welke maatregelen werden hiertegen genomen? En wat was het gevolg hiervan voor de familie Verhagen? Alex bestudeerde archieven, maar laat ook de mensen zelf aan het woord in zijn boek ‘De Tilburgse Peaky Blinders’, waarvan inmiddels een tweede en aangevulde herdruk is verschenen.
Locatie: Regionaal Archief Tilburg (Kazernehof 75). Aanvang: 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur), einde: 22.00 uur. Niet-leden van de heemkundekring betalen € 5,- entree, de koffie is gratis. Vooraf aanmelden is niet nodig