In de zorg, met name de gehandicaptenzorg, komen ze medewerkers tekort. Voor statushouders, erkende vluchtelingen dus, is het moeilijk om werk te vinden dat past bij hun niveau. In Tilburg is er nu een initiatief opgestart om die twee uitdagingen tegen elkaar weg te strepen: biedt statushouders gerichte scholing in de gehandicaptenzorg aan met uitzicht op betaald werk. Darin Younan uit Syrië gaat er graag gebruik van maken.
Door Gerard Sanberg
Bij het bestuursbureau van Amarant is het een drukte van belang. In de aanloop naar het officiële gedeelte van de bijeenkomst wordt er opgewekt gebabbeld door de vele bestuurders van organisaties die hier hun handtekening gaan zetten onder het akkoord. Amarant is er natuurlijk, en Cello, Sterk Huis, Calibris, ROC Tilburg, gemeente Tilburg, Refugee Team, Tilburg University en Werkgevers Servicepunt. Tussen al die organisaties zit Darin Younan rustig op haar plaats aan tafel: zij is hier als aanstaande deelnemer. Haar man Sam Younan is erbij als ondersteuning.
Hoog opgeleide vluchtelingen
Hoe is dat zo gekomen? We praten met Darin en Sam na de officiële bijeenkomst een verdieping lager, want in de zaal zijn ze aan de taart begonnen en is het netwerken in volle gang. Darin Louis en Sam Younan kwamen zo’n twintig jaar geleden naar Nederland. Beiden zijn hoog opgeleid: zij was lerares, hij afgestudeerd psycholoog. Sam, verontwaardigd: “Ik kreeg een stage aangeboden bij een bakkerij! Er is niks mis met bakker, maar ja, ik ben psycholoog met vijftien jaar praktijkervaring dus dan wil je wel iets anders.” Darin heeft de afgelopen jaren veel vrijwilligerswerk gedaan.
Ik wil helpen
Darin (43 jaar) kwam eigenlijk heel toevallig op het spoor van ‘Kansrijk’: “Ik zag de flyer heel toevallig hangen. Het leek me echt iets voor mij. Ik wil graag bijdragen aan de maatschappij, met dit werk. Het is heel leuk om te zien hoe dat hier gaat, in Nederland. In veel landen in het gebied waar ik vandaan is vaak schaamte over een gehandicapt familielid. Die worden uit het zicht gehouden. Een gehandicapt kind is een schande, dus ze hebben weinig ervaring met gehandicaptenzorg. Hier zijn het patiënten en hebben ze een eigen kamer! Ik wil helpen. Wij hebben twee dochters, eentje heeft een beperking dus zorgen ligt mij wel. En Amarant is een grote organisatie met veel mogelijkheden.”
Eerste lichting van start
Om die kans voor Darin en andere statushouders mogelijk te maken, hebben bovenstaande organisaties besloten om te proberen allerlei institutionele drempels te slechten. Inoktober gaat de eerste lichting van start aan de Amarant Academy, een groep van 20. Docenten van ROC Tilburg geven op locatie les, zodat theorie en praktijk dichtbij elkaar liggen. Zo wordt het leren van de taal makkelijker. De cursisten lopen twee dagen per week stage en krijgen een dag per week les. En iedereen krijgt een coach, voor de broodnodige begeleiding!