‘Edele Brabant, were di!’ Met deze woorden moedigde Hertog Jan van Brabant zijn strijders aan tijdens de slag bij Woeringen in 1288. Zeshonderdzestig jaar later nam een Tilburgse hockeyclub deze woorden over. Op 6 oktober 1948 namelijk zag Were Di het levenslicht.

Door Theo van Etten

“Eigenlijk gebeurde dat al een jaar eerder,” zegt Hans Meijs. Hij is lid van de lustrumcommissie en betrokken bij het feest ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de vereniging. “Were Di is een middeleeuws Nederlands woord en betekent zoiets als: verweer je, verdedig je. In 1947 bestond er al een hockeyclub voor dames. Je kent die oude foto’s wel, ze droegen rokken tot aan de enkels. In 1948 kwamen de mannen erbij en werden we koninklijk erkend.”

Rijke historie

Were Di vond een onderkomen in het – destijds nog – buitengebied van Tilburg, aan de huidige IJsclubweg. Een locatie die toen al doordrenkt was van sport, want rond 1900 was hier de Tilburgse IJsclub gevestigd. Were Di kent een bloeiende historie met als hoogtepunt het landskampioenschap voor dames in 1977. “Wat een feest was dat, toen de kampioensschaal hier arriveerde.”

Hans kan het weten, hij loopt al bijna zijn hele leven rond bij de club. “Waarschijnlijk ben ik de enige die nog borstvoeding kreeg in de keuken van het oudste clubhuis,” lacht hij. Ja, mijn ouders waren hier lid, hier heb ik mijn echtgenote leren kennen en mijn kinderen hockeyen hier ook.”

Familiegevoel

Het tekent het familiaire karakter van de club. Elitair? “Welnee, dat is echt iets van vroeger,” wuift Hans het oude vooroordeel weg. Vroeger werd gezegd dat HC Tilburg voor de elite was, Forward voor de ondernemers en Were Di voor de ambtenaren. Ach, dat is zó achterhaald. We zijn gewoon een vereniging waar gezelligheid en sportieve ambitie samengaan. En waar we vasthouden aan de aloude traditie dat we na afloop van een wedstrijd samen met de tegenstander een biertje drinken. Veteranenteams houden de tegenstander zelfs vrij. Dat is overigens echt iets van het hockey, bij onze andere sporten zie je dat veel minder.”

Omni-vereniging

Andere sporten? Zeker, Were Di is tegenwoordig een omni-vereniging, legt Hans uit. “Hier kun je ook terecht voor tennis, lacrosse en jeu de boules.” Achter deze bijzondere combinatie blijken al net zulke bijzondere verhalen te schuilen. Hans: “Jeu de boules wordt bij ons vooral beoefend door wat oudere leden met veel Were Di-geschiedenis. Lacrosse ontstond doordat wij de studenten die deze sport in Tilburg beoefenen, onderdak boden. En tennis, ja, die velden hebben we aangelegd omdat we daar destijds ruimte genoeg voor hadden. Maar het ‘probleem’ van nu is dat we als club inmiddels veel groter zijn en behoefte hebben aan een extra hockeyveld.”

Feest

Were Di groeit en bloeit dus als nooit tevoren. Met 2100 leden, waarvan 1400 hockeyers, is het de tweede sportvereniging van Tilburg. Het eerste damesteam hoopt dit jaar te promoveren naar de promotieklasse (waar ze volgens Hans thuishoren) en de heren willen stabiel in de overgangsklasse blijven. Ook de jeugdafdeling heeft een forse omvang, hoewel met name jongens van harte worden uitgenodigd om zich aan te melden.

Maar de eerste focus ligt op de festiviteiten van 6 oktober aanstaande, wanneer het 75-jarig bestaan wordt gevierd. Tijdens een receptie en een feest met livemuziek zijn zowel leden als oud-leden van harte welkom. Aanmelden kan via: 75jaar@wereditilburg.nl.