Het MindLabs-gebouw in de Tilburgse Spoorzone is op woensdag 27 september officieel geopend. Daarmee werd een periode van bouwen, inrichten en proefdraaien afgesloten.
Eigenaren van het MindLabs-gebouw zijn de gemeente Tilburg en Fontys Hogeschool. Andere MindLabs-partners huren een deel van het pand. Grotere huurders zijn DPG Media, Onderwijsgroep Tilburg, Tilburg University en Uitgeverij Zwijsen. De vereniging MindLabs - huurder en naamgever - is een samenwerkingsverband waarin zes kennisinstellingen, overheden en een groeiend gezelschap van bedrijfspartners, maatschappelijke instellingen en startups participeren. De partners onderzoeken samen met een brede bril de mogelijkheden en verantwoorde inzet van technologieën die interacteren met menselijk gedrag; ofwel human centered AI. De partners willen nieuwe toepassingen ontwikkelen die maatschappelijke vraagstukken helpen oplossen, zoals krapte in de zorg.
Locatie
De nieuwbouw van Mindlabs ligt in het hart van de Tilburgse Spoorzone: het gebied ten noorden van het stadscentrum. Pal naast het centraal station en de LocHal, om precies te zijn. Het pand is al volop in gebruik, ondermeer als onderwijslocatie voor Fontys Journalistiek, Tilburg University en ROC Tilburg. Daarnaast zijn er diverse grote en kleine bedrijven en organisaties gevestigd. Dit nieuwe innovatiecentrum brengt daarmee onderwijs, onderzoek en bedrijfsleven bij elkaar onder één dak. De nabijheid draagt bij aan een levendig ecosysteem waarin de partners samenwerken op het vlak van artificial intelligence en innovatieve technologie. Daarnaast biedt het allerlei mogelijkheden voor ontmoeting, inspiratie en onderzoek. MindLabs zorgt voor een divers en aansprekend programma, het hele jaar door.
Het ontwerp
MindLabs is gevestigd op de plek van Hal 70, onderdeel van de oude NS-werkplaats van Tilburg. Deze oude spoorhal is gerenoveerd en uitgebreid met nieuwbouw naar een ontwerp van Ector Hoogstad Architecten. De stalen spanten van Hal 70 zijn hergebruikt in de nieuwe situatie en omvatten de centrale ontmoetingshal van MindLabs. Het gebouw blinkt uit wat betreft duurzaamheid door het hergebruik van materialen, het oriëntatieafhankelijke ontwerp van de gevels en door inzet van warmtepompen, triple glas en zonnepanelen.