Je leest wel vaker in de krant dat ‘de veroorzaker van een ongeval is doorgereden’. Los van de vraag of de bestuurder die is doorgereden schuld heeft aan het ongeval, is hij in die situatie hoe dan ook strafbaar. Hij had niet mogen doorrijden.
Als iemand betrokken raakt bij een ongeval waarbij sprake is van een of meer slachtoffers (dus ‘letsel’) of wanneer er anderszins schade is toegebracht, geldt de verplichting te stoppen om in ieder geval je persoonlijke gegevens uit te wisselen of achter te laten. Doorrijden na een ongeval is dus altijd verboden; ook al heb je geen schuld aan het ongeval. En ook als je schuld hebt aan een ongeval waarbij je zelf niet direct betrokken bent (anderen vliegen de vangrail in omdat jij plots de snelweg op fietst…), ben je gehouden je gegevens achter te laten.
Wanneer er geen personen bij het ongeval betrokken zijn maar er wel sprake is van schade - bijvoorbeeld bij het aanrijden van een geparkeerde auto of verkeersbord - moet je in principe contact leggen met de eigenaar van die auto of dat bord. Bij twijfel wie de eigenaar is, kun je het best voor alle zekerheid de politie bellen. Begrijpelijk dat dit vaak wordt vergeten. Probeer dat te voorkomen. Het maakt je strafbaar. Zelfs als je vrijdagnacht in de ’middle of nowhere’ een lantaarnpaal kapot rijdt, moet je direct de politie waarschuwen. Je mag niet naar huis rijden en maandag de gemeente hierover informeren.
Tenslotte. Soms rijden mensen in paniek door na een ongeval. Wanneer de politie nog niet naar je op zoek is en je meldt je binnen 12 uur na het ongeval bij de politie ben je niet strafbaar. En als er sprake is van een ongeval, maar de bestuurder had dit totaal niet door - bijvoorbeeld: je veroorzaakt een kras op een andere auto bij het inparkeren - dan ben je evenmin strafbaar. Je kunt dan nog wel civielrechtelijk verplicht zijn om die schade te vergoeden.
mr. Theo ten Velde
Advocatencollectief Tilburg
Korenbloemstraat 86
www.advocatencollectieftilburg.nl
(dagelijks kosteloos spreekuur)