Cinecitta is niet zomaar een filmtheater, het is een begrip in Tilburg en ver daarbuiten. In het monumentale pand aan de Willem II-straat 29 worden al sinds 1904 films vertoond. Hiermee bezit Cinecitta de oudste bioscoopzaal van Nederland. In het karakteristieke gebouw worden uiteenlopende activiteiten, zoals (internationale) filmfestivals, filmklassiekers, filmcursussen, inleidingen, lezingen en (muzikale) bijeenkomsten georganiseerd. Hierdoor blijft Cinecitta niet alleen een geliefde plek voor filmliefhebbers, maar ook een belangrijk cultureel instituut in de stad.
Het zal menigeen verrassen dat Cinecitta geen structurele subsidies ontvangt en voornamelijk afhankelijk is van inkomsten uit kaartverkoop en donaties om zijn activiteiten te financieren. Daarom is Cinecitta in 2013 ondergebracht in een stichting met een ANBI-status. Deze zet zich natuurlijk in voor het behoud van het erfgoed van het pand aan de Willem II-straat 29. Zo heeft ze onderzoek gedaan naar de geschiedenis van het gebouw en worden er jaarlijks restauratiewerkzaamheden uitgevoerd om het gebouw in goede staat te houden.
Ondersteuning
Naast het behoud van het filmtheater ondersteunt Stichting Cinecitta ook lokale audiovisuele projecten, podiumkunsten, literatuur en beeldende kunst, die al dan niet gerelateerd zijn aan film. Niet alleen door middel van financiële steun, maar ook door het delen van kennis en expertise. Interessante en kansrijke culturele plannen kunnen daarom bij de stichting aankloppen voor een mogelijke financiële bijdrage. Zo heeft Stichting Cinecitta dit jaar een belangrijke bijdrage geleverd aan de documentaire en interactieve video-installatie ‘100 jaar Piushaven’ van filmmaker Sophie Tooten (in samenwerking met Martin Kers en multimedia kunstenaar Bob Driessen), die in augustus in première is gegaan.
013 CIFF
Ook organiseert Stichting Cinecitta jaarlijks het Cinecitta International Film Festival (013 CIFF) dat dit jaar van 17 tot en met 22 oktober zal plaatsvinden. Dit Internationale filmfestival toont een exclusieve selectie van achttien films uit zestien verschillende landen. Van deze achttien films zijn er vijf nog nooit in Nederlands of de Benelux vertoond. De Japanse speelfilm Boneless Lantern beleeft zelfs haar Europese première op het festival. Ook dit jaar zullen diverse internationale filmmakers naar Tilburg afreizen, om met het publiek in gesprek te gaan.
Stichting Cinecitta is in 2013 opgericht nadat het filmtheater is overgenomen door Tilburgse ondernemer Paul Vermee. Hij is in 2012 begonnen met de verbouwing van het filmtheater in Tilburg en opende in 2014 de deuren van het vernieuwde Cinecitta. De verbouwing was nodig om het theater te moderniseren en uit te breiden met een restaurant, zodat het nog beter kon voldoen aan de wensen van het publiek.
Green Cinemas
Cinecitta is onderdeel van ‘Green Cinemas’, een Europese alliantie van duurzame bioscopen. Zo gebruiken ze (eigen opgewekte) groene stroom en biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen, geen plastic en worden er biologische producten als de Weedburger geserveerd. Ook werkt Cinecitta samen met de lokale biologische boerderij ’t Schop in Hilvarenbeek.
Initiatiefnemers die willen nagaan of hun culturele project wellicht steun kan krijgen, kunnen meer informatie vinden op de website van de stichting: www.stichtingcinecitta.nl. Dat geldt ook voor particulieren en instellingen die geïnteresseerd zijn in het ondersteunen van het werk van Stichting Cinecitta.