Jan Gelens (47 jaar) en Fred Vermaas (67) werken allebei bij La Poubelle, maar in heel verschillende functies. Jan werkt buiten, bij de afvalverwerking. Fred werkt binnen, achter de kassa in de winkel. Voor allebei is La Poubelle een soort van tweede thuis geworden waar ze helemaal op hun plaats zijn. En 7 oktober? Fred: “Dat is een feestje! Iedereen is welkom hier.”

Tekst: Gerard Sanberg

Fotografie: Gert-Jan Remmers/NoNonsens

Jan werkt al 30 jaar bij Diamant en sinds een jaar of tien bij La Poubelle. “Ik ben afvalverwerker. Ik sta dus niet in de winkel hier aan de Piushaven, maar bij het containerpark aan de Insulindestraat. Sorteren, dat doe ik daar.”

Kopjes en schoteltjes als puin

De spullen die niet in aanmerking komen voor de winkel, gaan naar het containerpark en vallen in de handen van Jan. “Wij halen ze uit elkaar en de brokstukken gaan in de bakken. Ja, als het van ijzer is kun je het vaak niet slopen, dat is te sterk he?” De containers die hij vult gaan naar? “Soms naar BAT, het Brabants Afval Team. Soms naar Vissers Afvalverwerking. Textiel gaat daarheen. Karton ook. En metaal. En het puinafval gaat naar Verhoeven.” Pardon: Puin? Bij La Poubelle? Jan grinnikt: “Ja, geen bouwpuin hoor. Kopjes en schoteltjes. Tegeltjes soms. Parasolstandaards met een betonnen voet.” Hij krijgt ook te maken met KGA, daar heeft hij een cursus voor gevolgd. Het gaat om Klein Gevaarlijk Afval. Oei, wat is dan gevaarlijk? Dat blijkt mee te vallen want het gaat om alledaagse zaken: “Lippenstift. Nagellak. Terpentine. Verf.” Jan heeft het erg naar zijn zin, aan de Insulindestraat: “Ja, lekker buiten werken. Tof.”

Vaste dienst versus vrijwilliger

Fred Vermaas werkt binnen, in de keurig ingerichte en ruim gesorteerde winkel aan de Piushaven. In tegenstelling tot Jan die echt in dienst is en een werkweek van 36 uur draait, is Fred sinds zijn pensionering van afgelopen mei, vrijwilliger. “Ik ben hier op maandag en zaterdag. Vaak achter de kassa. Voor klanten is dat ook leuk, een bekend gezicht. En ik voel me hier op m’n plek. Eigenlijk is La Poubelle voor mij een tweede thuis geworden.”

Cursus waardebepaling

Fred werkte veertien jaar voor de Diamant groep, waarvan twaalf bij La Poubelle: “Ik werd afgekeurd vanwege reuma. Bij Diamant heb ik van alles gedaan. Surveillant in de bibliotheek, bij de fietsenstalling. Ik heb ook in de boekbinderij gewerkt. Daarna kwam ik bij La Poubelle en dat was in de roos. Dat paste goed bij mij want ik heb veel winkelervaring en vakdiploma’s, als leidinggevende. Ik heb hier ook allerlei cursussen gevolgd, producten prijzen bijvoorbeeld, waardebepaling.” En nu als vrijwilliger? “Ja, je moet toch iets blijven doen? Hier heb je sociale contacten, met de collega’s én met de klanten. Dat wil je niet missen.”

De Nationale Kringloopdag is een initiatief van de Branchevereniging Kringloop Nederland, op deze dag rollen BKN-leden in het hele land de rode loper uit. De Nationale Kringloopdag vindt altijd plaats op de eerste zaterdag van oktober, in 2023 is dat 7 oktober. Op deze dag zijn er in het hele land events, acties en andere activiteiten in de kringloopwinkels. BKN is de brancheorganisatie van kringloopbedrijven, bestaat sinds 1974 en heeft 66 leden met in totaal 200 winkels.