Natuurlijk had ik vooroordelen over deze sport. Maar op die ene avond werden ze stuk voor stuk ontkracht. Curling is niet saai, traag, of bedoeld voor luie mensen. Verre van dat. Curling draait juist om veel oefenen, tactisch inzicht en samenwerking.

Tekst en fotografie: Theo van Etten

Neem nou de twaalfjarige Sanne. Jaren geleden werd ze al gegrepen door het curlingvirus, toen ze samen met haar ouders naar curlingwedstrijden op tv keek. Zij zag veel overeenkomsten met dammen en schaken, sporten die ze ook beoefende. “Het was vooral de strategie in de sport die mij aansprak. En daarnaast natuurlijk lekker sliden en bezemen.” Bij die laatste opmerking wordt ze gecorrigeerd door haar trainer Erik Dijkstra. “Het is niet bezemen, maar vegen, lacht hij.” Erik was in 2011 lid van het Nederlands team, waarmee hij ooit promoveerde naar de A-poule. “Toen mochten we tegen de beste landen van Europa spelen.”

Communiceren

Teamwork en communicatie zijn essentieel in deze sport, legt Olaf Bolkenbaas uit. Hij beoefent de sport al sinds zijn twaalfde en was lid van het nationale jeugdteam. “Je moet snel instructies kunnen opvolgen. Daarmee bedoel ik: heel snel kunnen schakelen.” Het valt mij op dat gedurende de vijftien seconden dat de steen over het ijs schuift, alle spelers wat naar elkaar roepen. Olaf: “De ‘lead’ geeft aan of de worp goed voelt. De vegers informeren de ‘skip’ (de persoon die aan het einde van de baan in het ‘huis’ staat) over de snelheid. En de skip bepaalt hoe en waar er moet worden bijgestuurd. Zo heeft elke speler een kwart aandeel in de totale worp. De echte topspelers leggen de steen tot op een paar millimeter weg bij de plek waar ze hem hebben willen.”

Naar het WK

Olaf is tevens coach van het Tilburgse team dat komende week in Aberdeen meedoet aan het WK Mixed Curling. “We hebben een jong team, een mix van ervaring en nieuwkomers. We willen vooral ervaring opdoen en lol maken, maar uiteraard hopen we enkele wedstrijden te winnen. Op een goede dag is dat zomaar mogelijk. Als je meedoet heb je immers altijd kans om te winnen.”

Ook Dagmar Diender maakt deel uit van het WK-team. Zij koos vooral voor curling vanwege de mensen: “Die spraken mij erg aan.” Verder houdt ze vooral van de slidings. “Als lead gooi ik de eerste twee stenen. Dat wil ik graag verder perfectioneren. Door nóg stabieler en nóg leniger te worden.”

Onbekend maakt onbemind

En dan komt het moment dat ik het zelf mag proberen. Maar hoewel ik mijzelf beschouw als iemand met een goede motoriek, valt dat nog niet mee. Balancerend op één been probeer ik de twintig kilo zware steen in een soepele flow naar voren te schuiven. Al snel blijkt dat mijn balans ver te zoeken is. Ook het vegen is een vaardigheid apart. Met je volle gewicht hangend op de stok, meelopen met de glijdende steen, als een razende veegbewegingen maken en dan ook nog eens communiceren met je medespelers? Dat vraagt om veel, heel veel oefening. En dan die baan, die is enorm. Volgens Gerben Putter is het vooral een kwestie van ‘onbekend maakt onbemind’. “Als we de kans krijgen de sport uit te leggen, dan vinden veel mensen het interessant,” licht hij toe. “Uiteindelijk kan iedereen het leren. Jij dus ook.”

Meer weten over curling of het WK? Of wil je het zelf eens proberen? Zie: www.curlingclubtilburg.nl. Het WK Mixed Curling vindt plaats van 14 tot 21 oktober. Wil je de verrichtingen van het Tilburgse team volgen, zie dan de Instagrampagina @curlingclubtilburg.