Met ongeveer zesduizend actieve beoefenaars is ijshockey een kleine sport in Nederland. Tilburg vormt hierop een uitzondering. De stad ademt ijshockey en nergens komen zo veel mensen kijken naar de snelste teamsport ter wereld. Met drie Oberliga Meisterschaften, vijftien landstitels, evenzoveel bekers en vijf Ron Bertelingschalen (vergelijkbaar met de Supercup in het voetbal) is Tilburg Trappers de meest succesvolle vaderlandse ijshockeyformatie. Zaterdag 21 oktober wordt de vereniging 85 jaar. Dit heuglijke feit viert de club met alle fans, vrijwilligers, sponsoren, (oud)-spelers en iedereen die Trappers een warm hart toedraagt.

Het Trappers-jubileum valt samen met de 25-jarige verjaardag van IJssportcentrum Tilburg. Net zoals vijf en tien jaar geleden organiseert Trappers een reüniewedstrijd voor helden uit het (soms nog niet zo lange) verleden. Na afloop van dit jubileumduel op 21 oktober is er een groot feest met fans en sponsoren. De wedstrijd is gratis toegankelijk. Het programma begint om 19.00 uur.

”Omdat het haast ondoenlijk was om iedereen persoonlijk aan te schrijven, hebben we het e-mailadres reunie@trappers.nl geopend waarop spelers kenbaar konden maken dat ze acte de présence wilden geven in deze reüniewedstrijd’, vertelt Cees Oerlemans, die nauw betrokken is bij de organisatie van dit duel en zelf 397 maal de kleuren van Trappers verdedigde.

Jens Hemström

Vele oud-spelers hebben gehoor gegeven aan deze oproep. ”Alle namen heb ik niet paraat,” bekent Oerlemans. ”Uit de jaren ’70-’80 schieten me nu Cas van den Broek, Louis Maas en Johan van de Ven te binnen, terwijl onder andere Jens Hemström, Frank Jacobs, Richard Ujvary en Don Nichols de groep Trappers vertegenwoordigen die rond de eeuwwisseling in Tilburg speelden. Vanzelfsprekend komen ook jongens uit het recente verleden op het ijs. Dan moet je denken aan Ian Meierdres, Diederick Hagemeijer, Ivy van den Heuvel, Nick de Ruijter en Mickey Bastings. Kortom een avond die de echte Trappers-fan niet mag missen.”

Gouden jaren

In 1938 werd de Tilburgsche IJs Sport Club (TYSC) opgericht. De club speelde aanvankelijk zijn thuiswedstrijden op een open ijsbaan totdat eind november 1969 de overdekte Pellikaanhal officieel geopend werd. De ijshockeytempel in het centrum van Kruikenstad was tot september 1998 de thuishaven van Trappers. Sindsdien is de club actief in het moderne IJssportcentrum Stappegoor.

De gouden jaren van het Tilburgse ijshockey liggen in de zes seizoenen tussen 1970 en 1976. Zes landskampioenschappen, drie nationale bekers en twee Cup Internationals vonden hun weg richting de Trappers-prijzenkast. In cijfers is de suprematie wellicht nog indrukwekkender: in 142 (competitie)duels was er 131 keer winst, speelde men driemaal gelijk en werd er slechts acht keer verloren. In de ijshockeyjaargang 1974-1975 stapte men zelfs 32 wedstrijden achtereen als winnaar van het ijs.

De nationale competitie viel in die periode echter volledig in het niet bij de Cup International. Aan deze laatste krachtmeting namen naast Tilburg twee Franse teams (Grenoble en Chamonix), twee legerploegen (Baden Raiders en Lahr Arrows) en drie andere Nederlandse clubs (Den Bosch, Geleen en Den Haag) deel. Het niveau lag aanzienlijk hoger dan in de vaderlandse competitie en mede daarom stroomden de toeschouwers in groten getale richting de Pellikaanhal. De prestigieuze beker werd door Trappers tussen 1967 en 1973 viermaal gewonnen.

Duitse Oberliga

De roem van Tilburg Trappers bleek in het najaar van 2012 toen er in de Noord-Amerikaanse profcompetitie NHL een lange spelersstaking was. Tijdens deze zogeheten lock-out zochten meerdere National Hockey League spelers hun heil in Europa. Toenmalig Trappers-coach Barry Smith en technisch manager René de Hondt legden contact met zijn voormalig werkgever Vancouver Canucks en zo kwam Dale Weise naar Brabant. Rond de overgang van de Canadese aanvaller stond de Tilburgse ijshockeyvereniging uitgebreid in de aandacht van de regionale en landelijke media. Drie maanden lang maakte Weise deel uit de Trappers familie voordat hij weer terugkeerde naar de NHL.

Ontgroeid

Met het behalen van de ‘triple’ (landstitel, beker en Ron Bertelingschaal) in 2015 werd duidelijk dat Trappers het niveau in Nederland ontgroeid was. Een nieuwe sportieve uitdaging werd gevonden in de Duitse Oberliga Nord. De overstap naar onze Oosterburen legde Tilburg geen windeieren. Zowel financieel als sportief was de overstap een schot in de roos. Onder leiding van de Tsjechische hoofdcoach Bo Subr veroverde men drie jaar op rij het Oberliga kampioenschap. Oud-speler Dave Linvingstone volgde Subr op en inmiddels is Doug Mason (ook al een oude bekende) bezig aan zijn tweede seizoen bij de Tilburgse club die nog steeds hoge ogen gooit in de Duitse Oberliga en als vanouds op jacht gaat naar nieuw succes.