Door John Geerts/Tilburgers.nl
We zien hier de kinderoptocht in de Heuvelstraat tijdens Bevrijdingsdag op 5 mei 1955. De Nieuwe Tilburgsche Courant berichtte hier over op 6 mei 1955: “’s-Middags om drie uur vond op het Willemsplein een grote kinderoptocht plaats, die het Oranje-Comité had georganiseerd in samenwerking met de Stichting 1940-’45. Honderden kinderen trokken in een bonte stoet, per fiets, of soms in een ’drumband’ door Tilburg’s binnenstad. Kinderharmonie De Tirolers werkte ook mee aan verschillende festiviteiten. Nog vóór de taptoe werd, evenals dat de laatste jaren het geval was, weer een groot vuurwerk gehouden op het LONGA-terrein aan het kanaal. Ook nu was de belangstelling weer enorm groot.”
Explosies
“De Kon. Ned. Kunst-vuurwerkfabriek had deze keer wel voor een apart program gezorgd. Verschillende nummers werden tegelijkertijd afgestoken. Terwijl de pijlen in de lucht vlogen spoten fonteinen hun vuur uit op het terrein. Het geheel begon met een tweevoudig salvo van dubbele slaggevende kanonnades met schitterlicht. Raketten wierpen vuursterren uit en een bundel pijlen veranderde in flonkerende rozen. Het was een vuurstrijd in de lucht van bommen en bliksem, van vliegtuigen en vuursterren, gevolgd door een salvo van afweergeschut. Ruim een half uur lang baadde het anders zo donkere LONGA-terrein in een zee van licht. De ene explosie volgde op de andere. Zilveren meeuwen van vuur schoten door de lucht, dan weer was het een komisch figuurtje van laaiend licht dat het publiek in extase bracht. Als klap op de vuurpijl kwamen de ’straaljagers’, die zelfs de geluidsbarrière doorbraken en die heen en weer over het terrein scheerden. Het slotstuk een toepasselijk beeld van de bevrijding in licht en kleur, deed menige zucht van bewondering slaken. Zo vierde Tilburg deze nationale feestdag.”
Achtergrond.
Op 5 mei 1955 was het voor het eerst dat Bevrijdingsdag als nationale feestdag in Nederland werd gevierd. Deze jubileumviering had als gevolg dat de regering besloot dat Bevrijdingsdag alleen in lustrumjaren nationaal gevierd werd en dat er in de tussenliggende jaren een bescheiden viering en herdenking plaatsvond. Dit voorstel zou in 1958 van kracht worden. De nationale viering van 5 mei 1955 werd verbonden met de viering van Bevrijdingsdag in Wageningen waar een groot defilé plaatsvond.