Het uitgestrekte landschap bij Goirle en Hilvarenbeek is populair onder mountainbikers en gravelbikers. Je kunt hier nog kilometerslang fietsen langs landgoederen, heide, bossen en vennen. Dat wil Brabants Landschap graag zo houden, maar de natuur is kwetsbaar. En dat is niet altijd zichtbaar. Daarom schakelt de natuurbeheerder de hulp in van Brabantse wielerclubs. Zo willen ze het fietsen in nog betere banen leiden, zodat de natuur zoveel als mogelijk beschermd blijft.

Brabants Landschap beheert ten zuiden van Goirle onder andere de gebieden Regte Heide, Riels Laag en Ooijevaarsnest. Vlakbij Hilvarenbeek ligt de Rovertsche Heide. De terreinen zijn toegankelijk voor wandelaars én fietsers. “Om dat zo te kunnen houden, is het belangrijk dat de verschillende recreanten rekening houden met elkaar”, zegt Wim de Jong, beheerder bij Brabants Landschap. “Soms worden paden afgesloten. Dat doen we om de natuur te beschermen of vanwege werkzaamheden. Het is altijd belangrijk om de situatie in het veld te respecteren en borden te volgen, ook al beweert je GPS-toestel het tegendeel.”

Regels

Om ervoor te zorgen dat fietsers ook in de toekomst van de Brabantse natuur kunnen blijven genieten, heeft Brabants Landschap de hulp van lokale wielerclubs ingeschakeld. Samen gaan zij zoveel als mogelijk fietsers informeren over de drie belangrijkste regels: 1. ’Blef op ut pejke’/Blijf op het pad en maak geen nieuwe paden. Het kan zijn dat de route in het veld (tijdelijk) afwijkt van de route die je volgt via je GPS-toestel. De borden in het veld zijn leidend. Zo blijft de natuur beschermd. 2. ’Tis hier verrèkes skôôn, houw da zo’/Het is hier zó mooi, houd dat zo. Neem afval mee terug naar huis en maak geen lawaai. Laat dieren en andere natuurliefhebbers genieten van de rust. 3. ’Zej guuiendag als ge volk tegekumt’/Zeg gedag als je iemand tegenkomt. Minder vaart en groet elke ruiter, wandelaar en fietser vriendelijk. Een bedankje kost weinig moeite en levert veel goodwill op.

Toerclub Tilburg ’93

Om de samenwerking kracht bij te zetten, was Brabants Landschap aanwezig bij de start van The Gravel Pit. Dat is een toertocht voor gravelbikers en mountainbikers die door Toerclub Tilburg ’93 georganiseerd wordt. De 500 deelnemers konden hun handtekening zetten op een groot bord. Zo helpt de Tilburgse wielerclub fietsers bewust te maken van de afspraken die in het natuurgebied van Brabants Landschap gelden.

Walter Stam, voorzitter bij Toerclub Tilburg ’93 is blij met het positieve samenspel. “Als vereniging fietsen we regelmatig door het gebied. We weten heel goed waar we wel en niet mogen fietsen. We helpen graag door nog meer fietsers hierover te informeren. Met onze toertochten bereiken we veel fietsers en onze vereniging telt ook nog eens ruim 200 leden. Iedereen kent wel iemand die ook graag fietst. We zijn blij dat Brabants Landschap het vrij fietsen blijft toestaan. Laten we daar naar handelen door ons aan de regels te houden.”

Brabantse versie van de Gravel Code

De drie regels die Brabants Landschap vanaf 1 oktober communiceert, zijn gebaseerd op de Gravel Code, een initiatief van de Nederlandse Toer Fiets Unie (NTFU). Daarmee wijst de landelijke wielersportbond fietsers op afspraken om het fietsen door de natuur in goede banen te leiden. ’Stay on track, enjoy nature en be nice, say hi!’

Speciaal voor Brabantse fietsers, wielerclubs en terreineigenaren lanceerde de NTFU nu dus een Brabantse versie van de Gravel Code. Brabant is een van de meest populaire provincies onder gravelbikers en mountainbikers, komt naar voren uit onderzoek van de NTFU.