Op zaterdag 4 november start ’Meer Bomen Nu’ alweer voor het vierde seizoen met het redden van zaailingen. De organisatie roept iedereen die graag in de natuur is op om deze winter te komen helpen. Meer Bomen Nu heeft als doel om jonge boompjes en struiken te verhuizen van kansarme naar kansrijke plekken. Veel zaailingen staan op plekken waar ze geen kans hebben: te dicht op elkaar of op een plek waar ze niet gewenst zijn, zoals op de oever van een poel of op de hei. Meer Bomen Nu nodigt fitte inwoners van Tilburg van harte uit om mee te doen.
”Door groepsgewijs met de spade aan de slag te gaan kunnen we op werkdagen duizenden boompjes en struiken een tweede kans geven. Voor de bomen is al een nieuwe plek gevonden bij boeren en burgers, maar uiteraard mag elke vrijwilliger ook wat bomen mee naar huis nemen. De verplantmethode van Meer Bomen Nu helpt klimaatverandering tegen te gaan én biedt vrijwilligers een heerlijke, sportieve dag in de natuur. Op zaterdag 4 november kan dat bij de Gemeentepoel aan de Gilzerbaan/Bels Lijntje. Vrijdag 17 en zaterdag 18 november zijn we te vinden in het Kaaistoep-bos. Op zaterdag 25 en zondag 26 november is het HaCas-terrein bij Koningshoeven aan de beurt. Meedoen? Maak dan een vrijwilligersprofiel aan op www.meerbomen.nu/ik-doe-mee.”
Iedereen kan helpen
Dankzij enthousiaste vrijwilligers raakt de campagne ook in Brabant steeds meer op gang. Zo besloot Marjanke Jager drie jaar geleden om een keer als vrijwilliger te helpen bij het boompjes oogsten. En nu begint ze alweer aan haar tweede jaar als oogstbegeleider volgt ze een opleiding tot ecoloog!
Meer Bomen Nu
Meer Bomen.NU is een campagne van Urgenda, bedacht door Stichting MEERGroen en op de kaart gezet met hulp van de boeren van de Caring Farmers. Sinds 2020 gaven zij al bijna een miljoen bomen en struiken gratis weg. Iedere boom maakt elk jaar honderden zaailingen. De meeste hiervan overleven het niet. Ze staan te dicht bij het pad of krijgen te weinig licht: ”Met vrijwilligers steken wij deze boompjes voorzichtig uit om ze bij boeren en burgers een tweede kans te geven. De verplantmethode is goedkoop, logisch en bespaart veel kostbare tijd om klimaatverandering af te remmen en de biodiversiteit te herstellen. Met alleen de bomen die bij kwekers vandaan komen, kunnen we de klimaatdoelen niet halen. Bovendien groeien zaailingen overal, als je anders leert kijken naar de natuur!”