Hij lijkt er zelf tijdens het gesprek nog af ten toe beduusd van te zijn: het succes van zijn pianostukken op Spotify die daar al miljoenen keren zijn gestreamd. “Het was niet planmatig hoor”, verklaart Jeroen Granneman nadrukkelijk. “Tijdens en na corona kwam ik wat meer thuis te zitten en ben ik gaan componeren. Pianomelodieën. Die zette ik vervolgens op social media als Instagram, TikTok en Spotify. Dat werd opgemerkt door een platenmaatschappij en die nam contact met mij op.” En zo is het gekomen? “Zo is het gekomen!”
Tekst: Gerard Sanberg
Fotografie: Gert-Jan Remmers/NoNonsens
Er valt natuurlijk meer over te zeggen en dat zullen we hieronder ook doen, maar toch: dat is het verhaal van Jeroen Granneman (43 jaar, getrouwd, twee dochters) in een notendop. Hij woont in Berkel-Enschot en in de tuin achter zijn huis heeft hij zijn muziekschool Toonaangevend ingericht. Daar geeft hij les, componeert hij en neemt hij zijn melodieën op voor Spotify.
Muzikaal en commercieel
Jeroen volgde het conservatorium in Tilburg. De klassieke richting? “Nee nee, je kon indertijd kiezen uit klassieke of lichte muziek , dat waren genres als jazz en pop. Ik koos voor dat laatste: lichte muziek.” Hij schoolde zich niet alleen muzikaal maar ook zakelijk: Music Management, over de commerciële kant van de muziek-business. “Ondernemerschap is belangrijk en gelukkig is daar tegenwoordig meer aandacht voor in de opleiding. Je moet goed kunnen spelen maar ook kunnen organiseren, als je ervan wilt leven.”
Van kantine tot kasteel
Na je opleiding ben je gaan optreden? “Ja, dat wel, maar ’s avonds en in de weekends. Overdag werkte ik gewoon, op kantoor bij Interpolis. Druk leven hoor, maar ik heb het bijna tien jaar gedaan zo. Vanaf 2014 ben ik volledig in de muziek gegaan.” Wat waren of zijn dat voor optredens? Speelde je in een band? “Ja, óók in een band maar tegenwoordig niet meer, het kost teveel tijd. Ik speel duo of solo, net zoals het uitkomt. Uitvaarten, bruiloften, verjaardagen, partijtjes: van alles. Van kantine tot kasteel en een heel breed repertoire. Het eindigt vaak met nummers van André Hazes. Dat kunnen mensen meezingen dus dan krijg je sfeer.”
Doorbraak
Sinds een jaar dus die doorbraak op social media. “Precies een jaar nu, op 28 oktober 2022 werd het eerste stuk op Spotify gezet. Dat was echt een bizarre ervaring. Niet dat stuk op zich, maar dat het zo aan sloeg. Het ontplofte echt. Wow. Ik kwam terecht op de grootste afspeellijst ter wereld! Nou nou. En met mijn eigen muziek, mijn eigen composities. Het is heel puur, wat je hoort. Alleen piano, geen begeleiding, geen producers of andere trucages. Mensen ervaren het als rustgevend, hoor ik. Ik houd nu de vaart erin door elke drie weken een nieuw stuk uit te brengen.”