Heel frustrerend is het, weet Noud de Kinderen uit ondervinding: “Als jij iets vindt en een hoop andere mensen vinden dat niet. Ik kon echt balen van een aantal Tilburgers om me heen. Dat lage zelfbeeld, die minachting voor hun eigen stad. Ze vonden het maar niks, Tilburg.” Maar Noud niet, die vindt het een toffe stad en placht dat luidkeels te verkondigen. Hoon was zijn deel!
Door Gerard Sanberg
Noud de Kinderen (76 jaar, geboren en getogen Tilburger) was lang zelfstandig ondernemer in de grafische sector en vermeldt lachend: “Ik heb het eerste logo van Stadsnieuws nog mede-ontworpen, indertijd. De hoofdredacteur was Henk Smulders en die hield kantoor in een barak, in Tilburg-Noord.” Een jaar of dertig, veertig geleden was dat en het deed Noud zeer dat veel van zijn mede-Tilburgers zo neerkeken op hun eigen stad. Onterecht, vond hij.
Er iets aan doen
“Weet je wat het is? De mensen die zo afgeven op de stad, die kennen het eigenlijk niet, Tilburg. Ze zeggen maar wat. Maar er is genoeg om trots op te zijn, hier.” Het gesprek komt op burgemeesters als Brockx en Vreeman, die de stad beter op de kaart zetten. Vreeman met zijn kritiek op het beeldje van de Kruikenzeiker, die schuwe, onderdanige man. De Kinderen: “De huidige burgmeester is ook niet verkeerd hoor, een echte Tilburger en hij weet van wanten. Ik dacht, nu ik al een tijdje met pensioen ben, ik kan wel van alles vinden over die onwetendheid van veel Tilburgers waar het hun eigen stad betreft, maar ik kan er ook iets aan doen.”
Het verborgen schoon
Het is ook verbeterd, wil De Kinderen wel toegeven. De laatste jaren is er duidelijk meer trots van de inwoners op hun stad: “Zeker, je ziet dat om je heen en dat doet me goed. Ik dacht, ik kan daar iets aan toevoegen. Meer bekendheid geven aan de pareltjes die deze stad heeft en die mensen te weinig kennen.” Zo werd het plan geboren om een documentaire te maken over het schoon van de stad Tilburg.
Tilburg-Quiz als afsluiting
De Kinderen is niet zelf gaan filmen: “Dat is echt een vak he? Eerst heb ik mijn kleinzoon ingeschakeld. Die volgt daar een opleiding voor maar hij had geen tijd. Toen kreeg ik contact met Maria van Bommel en dat werkte uitstekend. Wij aan de slag!” Na vele uren filmen en interviewen en editen ligt er nu een documentaire van 30 minuten over de (deels verborgen) pareltjes van Tilburg. De Kinderen: “Nee, ik zet hem nog niet op You Tube. Eerst een aantal besloten vertoningen, in wijkcentra en zo. Ik heb er een set vragen bij gemaakt, een quiz over Tilburg. Dat is leuk, toch? Die kunnen ze dan als afsluiting houden.”
Meer weten? Mail naar kin@home.nl