Jarenlang werkte Debbie in de autobranche en ongediertebestrijding. Ze maakte daar veel te lange dagen en kwam uiteindelijk met een burn-out thuis te zitten. Drie zware jaren volgden. Sinds ze de overstap heeft gemaakt naar de ouderenzorg, straalt Debbie weer.
Het interview met Debbie en haar collega Claudi (werkt al 30 jaar bij De Wever als coördinator vrijwilligers/coach daginvulling) vindt plaats in het restaurant van locatie Den Herdgang. Het is vroeg in de ochtend en er heerst al een gezellige bedrijvigheid. Debbie en Claudi worden door de binnenlopende bewoners enthousiast begroet.
Debbie vertelt: “Ik kwam van ver. Drie jaar lang zat ik thuis, de enige plek waar ik me veilig voelde. Toen het iets beter met me ging meldde ik me bij De Krachtcentrale 013. Mijn coach, Gerda de Ruijter, hielp mij bij mijn herstel en bij het zoeken van nieuwe mogelijkheden. In het begin was ik heel terughoudend, maar toen Gerda mij wees op de open dagen bij De Wever dacht ik: waarom niet? Ik vond het wel heel spannend. Mijn eerste gesprek was met Claudi, die ik toevallig al kende vanuit mijn werk als ongediertebestrijder. Ik had toen al een goed gevoel bij Den Herdgang. Het gesprek ging heel goed en ik kon dezelfde week al beginnen! Helpen bij bakken en koken met de bewoners.”
Somber
Claudi vult aan: “In het eerste gesprek zat er een sombere Debbie tegenover mij, maar dat veranderde heel snel. Door het vrijwilligerswerk zag ik Debbie in no time helemaal opleven. Ze gaf bijna licht tegen de tijd dat ze weer naar huis ging! Ook wanneer ze niet moest werken kwam ze regelmatig binnenwandelen. Wij zagen in Debbie al snel ‘een parel in de zorg’. Die wilden we niet kwijt! Op 28 juni was ons eerste gesprek en op 1 september konden we Debbie al een betaalde baan bieden als woonondersteuner!”
Debbie: “Als woonondersteuner zorg ik voor de maaltijden en help bij de daginvulling van de bewoners. We drinken ook samen koffie en thee en ik zorg ervoor dat de mensen bezig blijven en van hun kamer af komen. Soms help ik ook bij kleine dingen als aankleden of even naar het toilet gaan. Er is veel tijd voor een praatje en echt contact; een activiteit in het restaurant, lekker buiten zitten, een potje rummikub of jeu de boules. Samen met de bewoners heb ik het zó naar mijn zin! De bewoners hebben natuurlijk allemaal een eigen karakter. Soms is iemand ook wel eens boos. Maar met een beetje humor krijg ik ze meestal weer aan het lachen. ‘Wat ben je toch een deugniet’ zeggen ze dan. Het mooiste vind ik als ik iemand een lach op zijn gezicht kan toveren. Soms moet ik s’ avonds opnieuw glimlachen om wat een bewoner die dag heeft gezegd.
Daarnaast heb ik ook fijne collega’s. Ik kan bij allemaal terecht. Ik ga weer met plezier naar mijn werk en zie het leven weer zonnig in!”
Tip
Heeft Claudi misschien een tip voor mensen die in de zorg willen gaan werken? “Begin met vrijwilligerswerk. Iedereen is welkom om een afspraak te maken en eens een dagdeel mee te lopen. Zelf ervaren is het beste. En als je wilt zijn er ook veel mogelijkheden om betaald te gaan werken en een opleiding te volgen. Als je laat zien dat je ervoor gaat, dan is de kans groot dat je net als Debbie snel kunt starten!”
Debbie volgde een ‘werkfit’ traject via het UWV bij de Krachtcentrale 013. De Krachtcentrale 013 biedt verschillende trajecten met als doel: ‘een baan of bestaan dat past’. In de meeste gevallen kan een traject worden vergoed door UWV, gemeente Tilburg of werkgever. Meer info: www.dekrachtcentrale013.nl