Als je nietsvermoedend door de Bergaignestraat fietst, heb je niet het idee dat er iets bijzonders schuil gaat achter de gevel van nummer 15. Dat is logisch, want waarom zou je dat ook denken, maar bijzonder is het wel! De bewoners Martin Schuermans en zijn vrouw hebben een mooie collectie bij elkaar geknutseld en/of gerenoveerd. De resultaten van dat minutieuze werk zijn echte blikvangers: schitterende miniaturen, uitgevoerd in afgebrande lucifers van het oude Tilburgse station en het Paleis Raadhuis.

Door Gerard Sanberg

Er is ook een Eifeltoren van een meter hoog – compleet met lampjes - , een toren van Pisa die inderdaad scheef staat en een model van Paleis Soestdijk. Maar hier gaan we het over die dierbare Tilburgse gebouwen hebben, deels verdwenen: het voormalige station en - nog in het echt te bezichtigen- : het Paleis Raadhuis. Een model van het oude gemeentehuis hoorde ook bij de collectie, maar dat is helaas verdwenen uit De Poorten.

František – zeg maar Frans

Martin Schuermans (78, geboren en getogen Tilburger) wil er geen misverstand over laten bestaan: hij en zijn vrouw hebben er veel uren werk aan besteed, maar de oorsprong van deze modellen ligt niet bij hen maar bij František Benčik. Eh… wie zegt u? Tja, dat is geen Tilburgse naam, maar een Slowaakse. František kwam in 1950 naar Tilburg, in de slipstream van de Tweede Wereldoorlog. Hij kon hier aan de slag als machinebankwerker en deed dat werk tot hij werd afgekeurd, in 1983. Na een tijdje legpuzzelen begon hij aan zijn luciferbouwsels. Martin: “Ik hoorde van zijn familie dat er pallets vol luciferdoosjes in zitten.”

Het resultaat van die huisvlijt mag er zijn en is min of meer toevallig bij Martin Schuermans terecht gekomen. “Dat ging via wijkhuis De Poorten. František is afgelopen februari gestorven en de familie wist niet goed raad met die schitterende bouwsels. Ze hebben een tijdje in De Poorten tentoongesteld gestaan. In overleg met de familie heb ik ze meegenomen en ben samen met mijn vrouw aan de slag gegaan. Oude foto’s en bouwtekeningen opgesnord van het paleisje en het oude station. Dat was leuk om te doen. Het gaat ook over mijn oude buurt, de Koningswei. Ik ben geboren in de Anna Paulownastraat, dat was daar vlakbij.”

Lakei

Martin, die in zijn jonge jaren lakei geweest is op Paleis Soestdijk en goede herinneringen heeft aan Juliana en Bernhard, heeft maanden besteed aan de renovatie van de bouwsels van František: “Hij heeft uitstekend werd verricht. Heel nauwkeurig volgens de originele bouwtekeningen. Elke verdieping klopt! Ik heb er licht in aangelegd, al die lampjes. Kijk!” Martin knipt de lichtjes aan. Prachtig! “En de tuin zoals die origineel was. Met die vijver. En bij het bordes stonden aparte lantaarns, met van die bolletjes. Die bolletjes hebben we al klaar, met de lantaarns gaan we na de kerst aan de slag!”