De Tilburgse ondernemer Greg Kalfus van Fabriek59 wilde zijn bedrijvenpark graag vergroenen, maar liep vast in een doolhof van tegenstrijdige adviezen en ‘groene’ verkooppraatjes. Tot hij via de Green Deal van gemeente Tilburg een expert over de vloer kreeg die hem met een oprecht en praktijkgericht advies meteen in de actiemodus hielp.
Kalfus hoorde voor het eerst over de Green Deal en de vouchers voor duurzaamheidsscans tijdens een bijeenkomst van Bedrijven Overleg Regio Tilburg (BORT). Hij was sceptisch, vertelt hij eerlijk: ”Juist daarom richt ik me nu tot al die Tilburgse ondernemers die óók sceptisch zijn, die óók vastlopen, die óók verdwalen in een woud van verkooppraatjes. Tegen al die ondernemers zou ik willen zeggen: pak die deal gewoon. Het advies is vrijblijvend, deskundig en dus kun je er alleen maar bij winnen.”
Een groene mijlpaal
Onlangs stond Kalfus samen met vertegenwoordigers van de gemeente, zijn zakelijke netwerk en de huurders van zijn bedrijvenpark stil bij de grote verduurzamingsslag die hij de afgelopen maanden doorvoerde. En dat terwijl hij kort geleden nog behoorlijk gefrustreerd was. ‘Ik wilde al langer verduurzamen. Want laten we eerlijk zijn: als het om klimaat gaat, hebben we geen tijd meer om eindeloos te discussiëren en afwegingen te maken.’ Maar al die ‘groene adviseurs’ die langskwamen, hadden maar al te vaak commerciële belangen en spraken elkaar vaak tegen.
Kalfus is ervan overtuigd dat er meer ondernemers zijn die daarop vastlopen. Zelf kan hij nog amper geloven dat dat onpartijdige advies waar hij zo ontzettend veel behoefte aan had er uiteindelijk tóch nog gekomen is. En dat allemaal door die klimaatvoucher van de gemeente. ”Wesley van de Ven van Dobro, landschapsontwerper van bedrijventerreinen, zag kansen die ik zelf nooit gezien had.” Bedrijfsblindheid, noemt Kalfus dat. Dat Van de Ven geen verkoopagenda had, vond hij een échte verademing. ”Zijn advies was onpartijdig, deskundig en bestond uit concrete stappen die ik meteen kon uitvoeren.”
Behapbaar verduurzamen
Kalfus begrijpt heel goed dat niet alle bedrijven in één klap groots kunnen investeren. Maar iedereen kan iets doen. ”Je hebt geen wetenschappelijke modellen nodig om te zien dat hoe we nu ondernemen niet houdbaar is. Kijk alleen maar naar de zomer die we achter de rug hebben. Mijn moeder zei altijd: ’Je moet tevreden zijn met elke kleine stap die je zet.’ Laat dus in ieder geval in kaart brengen welke stappen jij zou kunnen zetten. Daar wordt verduurzamen behapbaar van. Je kunt dan heel concreet gaan afwegen wat wel en niet haalbaar is en wanneer je het wilt doen.”
Hoewel Kalfus nog steeds verdere groene plannen heeft, is hij ook erg blij met wat er nu staat. Wie wil komen kijken, is dan ook van harte welkom. Niet voor een verkooppraatje natuurlijk, wél om te profiteren van de ervaring die hij al achter de rug heeft en waar een ander nu misschien wel onnodig tegen opziet. ”Ik wil graag laten zien wat er mogelijk is, áls je maar de juiste expertise in huis haalt.” Zelf voelt hij namelijk nog steeds vooral verwondering als hij kijkt waar hij nu staat. ”En dat allemaal doordat ik ondanks mijn bedenkingen die voucher van de gemeente aangepakt heb.”