Op aarde leven ontelbaar veel soorten dieren, planten, schimmels en bacteriën met elkaar samen. En met ons: de mens. Dat is biodiversiteit: prachtig, en tegelijk ook behoorlijk complex. En bedreigd: dat het niet goed gaat en dat we daar iets aan moeten doen, weten we inmiddels allemaal. Natuurmuseum Brabant maakte met Leve het leven een indringende tentoonstelling over biodiversiteit en de bedreigingen. Kunnen we zelf nog iets doen, en zijn er ook positieve geluiden? Antwoord op beide vragen: ja!
De tentoonstelling is een reis van het Amazoneregenwoud via de Europese bossen naar de Wadden, langs de Donkere Kamer en met de optie om een contract met de natuur af te sluiten. Onderweg is er allerlei moois te zien, met prachtige illustraties van Gouden Penseelwinnares Djenné Fila en animaties van Niels Mud.
Leve het leven is geopend vanaf vrijdag 22 december.
Bladsnijdermier
Van capibara tot mens en van grijpstaartstekelvarken tot bladsnijdermier: we hebben elkaar allemaal nodig, of we dat nou leuk vinden of niet. Ook die vervelende mug waar je ’s nachts wapperend achteraan zit, heeft zijn plekje in het ecosysteem. We houden elkaar in balans. We zijn elkaars voedsel, bescherming, schoonmaker of vervoer: alles hangt met alles samen. Dat ontdek je wanneer je de zaal binnenkomt, rechtstreeks het Amazoneregenwoud in. Luister naar het orkest van fluiters, tjirpers, scharrelaars en brullers. Vervolgens laat de bever in het Europese bos zien hoe hij op geheel eigen wijze aan watermanagement doet: met zijn burchten en geknaag zorgt hij voor afwisseling in het landschap en nieuwe impulsen in het ecosysteem.
En toen kwam de mens
Halverwege de zaal wordt de idylle van balans doorgeprikt. In de Donkere Kamer wordt een update gegeven van het teruglopen van de biodiversiteit en de grote rol die de mens daarin speelt. Eén ding is duidelijk: de tijd dringt. We kunnen het verlies aan biodiversiteit nog afremmen, maar dan moeten we wel iets gaan doen- of laten.
Is er nog hoop? Zeker! Het laatste deel van de tentoonstelling gaat over de veerkracht van de natuur en die van de mens. De natuur die altijd op zoek is naar een nieuw evenwicht, ondanks de mens- en soms dankzij diezelfde mens. Soorten die zich goed aanpassen aan veranderende omstandigheden, mensen die creatieve en duurzame oplossingen bedenken. Genoeg aanknopingspunten om hoop te houden op een leefbare planeet. Hoe je daar zelf ook aan kunt bijdragen? Bijvoorbeeld door een contract met de natuur af te sluiten, en haalbare afspraken te maken.
Met Leve het leven wil het museum maar zeggen: zie hoe mooi de natuur is, en hoe goed het ‘van nature’ is geregeld. Geniet ervan en besef dat we er allemaal onderdeel van uitmaken. En dat er dus ook voor jou een rol is weggelegd om dit alles te behouden.