De afgelopen decembermaand stond weer bol van de bieractiviteiten. Elk weekend kon je in Tilburg en omgeving op meerdere plekken terecht om een speciaal kerst- of winterbiertje te proeven. Zoveel bieren, zoveel smaken. En over smaak … valt altijd te twisten!

Velen smullen van al die heerlijke zoetige winterbieren. De sfeer van warmte en gezelligheid straalt werkelijk af van de mooie roodbruine bieren met hun stevige schuimkragen. Sommige puristen vinden het maar niks, al dat suiker in het bier.

Stadsbrouwerij Tilburg presenteerde naast een serie kerstbieren van verschillende jaargangen, ook een aantal historische bieren. Brabantsch Gerste, Enkel-Nieuwlicht, Loender 8-Guldenbier en Bruinbitter. Ronkende namen uit een grijs en ver verleden. De recepten dateren uit de negentiende eeuw, één zelfs uit de zeventiende eeuw. Authentieke bieren dus, gebrouwen met moderne techniek. Toch waren er bezoekers die de flesjes met argusogen bekeken: smaakt dat naar bier?

Proeven!

Dan is er natuurlijk maar één oplossing: proeven! En dan vallen er toch vele schellen van de ogen. Want het verhaal dat er vroeger maar wat aan werd gerommeld met het bierbrouwen is weliswaar voor een klein deel waar, maar die brouwers wisten echt wel waar ze mee bezig waren. Recepten werden generaties lang gekoesterd en ook toen gold het adagio: Rubbish in = Rubbish out. Met andere woorden: dat bier van toen was gewoon ‘goei spulleke’.

Ook het hopbier uit de zestiende eeuw (ik heb het mogen proeven) had weliswaar een specifieke smaak, maar verder was er helemaal niets mis mee. Zelfs het zure bier dat ontstond na een experiment met een recept uit 1450, was te pruimen.

En prehistorisch bier dan?

Hoe zou het bier dat de eerste Tilburgers al in de prehistorie brouwden, gesmaakt hebben? Ongetwijfeld was dat bier weer anders van samenstelling. Men gebruikte (deels) andere granen en andere kruiden, maar brouwen blijft brouwen. Ook de smaak van dat bier zou dus best weleens kunnen meevallen. Maar goed, ook daarover valt te twisten.