Per 1 januari is de accijnsheffing op bier gekoppeld aan het alcoholgehalte. Hoe hoger het alcoholgehalte, hoe hoger de accijns. Een eerlijker en overzichtelijk systeem, aldus de staatssecretaris. Maar een gruwel voor de microbrouwers.
Het is zeker niet voor het eerst dat de accijnsregels wijzigen. En evenmin de eerste keer dat er een hoop over te doen is. ‘Puur een lobby van de grote jongens,’ foeteren de brouwers van de hoog alcoholische speciaalbieren. En ook dáár zien we niets nieuws onder de zon. Een overzicht door de eeuwen heen.
Gruitgeld
De oudste vorm van bierbelasting is het gruitgeld. Tot grofweg de 14e eeuw was de brouwer verplicht zijn gruit af te nemen bij de plaatselijke heer, die daar een aardige bijverdienste aan had. Naarmate brouwers in plaats van gruit, steeds vaker hop gaan gebruiken, ontwikkelt zich een nieuwe inkomstenbron: de brouwaccijns. De heffing is afhankelijk van de hoeveelheid gebruikte mout of geproduceerd bier.
Pegel
In de loop van de veertiende eeuw voert de overheid een extra belasting in, waarbij de afname van bier wordt belast. Om de hoogte van deze bier- of tapaccijns vast te stellen, komt in Tilburg jaarlijks de ijkmeester bij de brouwer langs om de ‘pegel’ te bepalen. De pegel was de hoeveelheid bier die elk brouwsel opleverde. Tevens beoordeelde hij de inhoud en de staat van de ketels.
Nieuwe accijnswetten
Vanaf 1815 betalen de brouwers accijns op basis van de inhoud van de werkkuip, maar met de opkomst van het Beiersch bier is brouwend Nederland opnieuw in rep en roer. Dit brouwproces leidt er namelijk toe dat brouwers dubbel of soms wel driedubbel zoveel accijns moeten betalen. Vanaf 1867 kan de brouwer daarom kiezen voor het betalen van accijns op basis van de inhoud van de werkkuip, óf van de gebruikte hoeveelheid mout.
De maatregel per 1 januari 2024 lijkt inderdaad het gevolg van een lobby van de grote brouwers, die overwegend laag alcoholische bieren brouwen. Laten we hopen dat onze Tilburgse brouwers ook deze ongelijke strijd overleven.
Reageren: info@theovanetten.nl