We kloppen voorzichtig op de deur van de gymzaal - en dat is maar goed ook - want als we hem op een kiertje doen, vliegen de pijlen ons om de oren! Met harde klappen bonken ze op de deur. Dat is onverwacht! Grinnikend worden we opgewacht door de rood- of blauw- gemaskerde studenten, allemaal bezweet en uitgerust met pijl en boog. Ze stralen: dat is pas een gymles!

Door Gerard Sanberg

Die gymzaal is te vinden aan de Grimbrèrelaan waar sinds augustus het Entree College huist. Teamcoördinator Tamara de Looff: “We komen onder andere van de Apennijnenweg. Daar waren we jarenlang thuis, dat was een warme omgeving met veel informele contacten. Hier moet het zich nog zetten.”

Goede relatie met de buurt

Tamara voegt er meteen aan toe: “Voor de buurt was het ook wennen. Fontys zat hier, met de opleiding journalistiek. Het Entree College heeft een heel andere populatie, dus we hebben werk gemaakt van contact met de buurt. In december hebben we open huis gehouden, daaruit is een goede relatie ontstaan.” De populatie van het Entree College bestaat uit jongeren zonder schooldiploma. Ze zijn minimaal zestien jaar en worden opgeleid voor een diploma mbo-niveau 1. Doel: doorstromen naar mbo-niveau 2 en met dat diploma aan het werk gaan.

Andries Pullen, instructeur techniek en mentor: “Om hier les te geven moet je flexibel zijn. Als je ’s morgens binnenkomt met een vast programma in je hoofd en het voornemen om dat strak uit te voeren: no way! Je moet echt de studenten voorop zetten. Je leest ze. Wat hebben ze vandaag nodig? Hoe ga ik dat aanpakken? Daar krijg ik ook echt energie van, de omgang met die jongeren. Het is zo divers, precies zoals het cliché zegt: elke dag is anders. We hebben de studenten hier één jaar. Als het nodig is, doen ze een jaar extra om Nederlands te leren.”

Praktisch ingestelde technici

Het praktijklokaal techniek is voor Andries het hart van de school. “Ja, voor mij gebeurt het hier. Samen met een collega heb ik dan een groep en die zet ik aan het werk. Oogcontact is belangrijk, dat je ziet wat er gaat gebeuren. En de vooruitzichten op de arbeidsmarkt zijn goed. Het bedrijfsleven vraagt om praktisch ingestelde technici. Metaal, bouw, noem maar op. Nou, dat leren ze hier.” Omdat het Entree College onder dezelfde koepel valt als het ROC, kan Andries zijn studenten meenemen naar bijvoorbeeld de werkplaats autotechniek op Stappegoor. “Mooi om te zien, de mbo-4 studenten nemen onze studenten onder hun hoede. Dat werkt goed, studenten onder elkaar.”

Aan het einde van het bezoek lopen we door de school en belanden bij de gymzaal. Daar treffen we de groep aan die Andries die ochtend in het technieklokaal had. Ze leven hun energie met pijl en boog uit op de tegenpartij. De spelvreugde spat er af! En het is vrijdagmiddag: bijna weekend, dat doet ook wonderen voor de stemming.