De gemeente Tilburg beschikt over maar liefst 25 begraafplaatsen. De vele grafmonumenten vertellen het verhaal van Tilburg. “De moeite waard om te koesteren,” aldus Helma Horvers van Stichting Funerair Erfgoed. Op 15 februari geeft zij een lezing over het werk van de stichting.
Van oudsher werden de doden begraven in kerken. Vanwege plaatsgebrek en hygiëne pleitte men al aan het einde van de achttiende eeuw voor het aanleggen van begraafplaatsen buiten de bebouwde kom. Pas met de inlijving van ons land bij het Franse Keizerrijk in 1810, werd deze wens bij wet vastgelegd.
Ook de Tilburgse ‘maire’ Martinus van Dooren kreeg de opdracht een geschikte plek buiten de stad te zoeken om de doden ter aarde te bestellen. Hij antwoordde dat er geen geschiktere plaats te vinden was dan “… De Schijff, geleegen in het Centrum dezer gemeente op een genoegzaamen afstand van alle heerden.” En zo geschiedde met de aanleg van de begraafplaats aan wat nu de Bredaseweg heet. Het is daarmee de oudste begraafplaats van Tilburg.
Stichting Funerair Erfgoed
Zet zich in voor het behoud van het funerair erfgoed in de gemeente Tilburg. In het bijzonder richt zij zich op het behoud van historische grafmonumenten en begraafplaatsen. Tijdens de lezing gaat Helma in op enkele kernactiviteiten van de stichting, zoals inventariseren, beschermen, zichtbaar maken, onderhouden en restaureren van waardevolle monumenten.
Locatie: Regionaal Archief Tilburg (Kazernehof 75). Aanvang: 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur), einde: circa 21.00 uur. Niet-leden betalen € 5,- entree, de koffie is gratis. Vooraf aanmelden is niet nodig.