Stel, je bent een jaar of tien en je wilt naar Mars reizen. ‘Onmogelijk’, zullen je ouders zeggen. “Onzin,” zegt Sandra van Dam van Curiosityworld. Samen met een aantal partners stoomt zij kinderen in vier weken klaar tot volwaardig astronaut.

Door Theo van Etten

Momenteel loopt het project ‘De Ruimtevaartschool’, een samenwerking van FutureLab (LocHal), Ontdekstation013, Natuurmuseum Brabant, Switch/Contourdetwern en Curiosityworld. Hierbij maken kinderen tussen negen en twaalf jaar een unieke reis naar Mars. Echt waar? Nee, niet echt natuurlijk.

Van oerknal tot supernova

Sandra was als kind al helemaal gek van sterrenkunde. Sinds haar tienerjaren geeft ze lezingen over allerlei wetenschappelijke onderwerpen. Ook verzorgt ze kindercolleges. Sandra: “Tijdens de Ruimtevaartschool leren de deelnemers alles over het astronaut-zijn. We filosoferen over het heelal, leren over ruimtevaart en komen meer te weten over andere hemellichamen. De deelnemers gaan zelfs aan de slag met hun eigen raket. Ook ontdekken ze hoe te overleven op een andere planeet. Dus aan het eind zijn de jonge astronauten helemaal klaargestoomd voor hun reis naar Mars.”

Het project is meer dan een stukje vrijetijdsbesteding. Achterliggend doel is om de verwondering over onze planeet te voeden en de verbondenheid te vergroten, legt Sandra uit. Spelenderwijs leren kinderen over grote thema’s als klimaatverandering, de evolutie en filosofie. Het lesmateriaal is gebaseerd op de zeventien doelen van de Sustainable Development Goals. Zo vormen ze met hun eigen talenten samen een idee over de toekomst. Sandra: “Astronauten die de aarde van veraf hebben beleefd, ervaren een gevoel van eenheid, verbondenheid en verantwoordelijkheid. Uit onderzoek is gebleken dat dit mensen motiveert om je in te zetten voor onze planeet. Dit effect willen we kinderen zo vroeg mogelijk meegeven. Zij zijn immers de toekomst. En met vragen als ‘Hoe is ons heelal ontstaan?’ en ‘Waar komen de zon, sterren en planeten vandaan?’ kunnen kinderen prima uit de voeten.”

Op naar de sterren

Wat maakt een raket nou tot een échte raket? En waarom gaat de ene raket verder dan de andere? Spelenderwijs ontdekken de deelnemertjes hoe een raket werkt en hoe je die bouwt. Maar wat als je eenmaal op Mars bent geland? Hoe overleef je op deze levenloze planeet? Aan de hand van hun opgedane kennis en het bezoeken van tentoonstellingen, denken de kinderen hierover na.

Terug op Aarde

Na vier weken zet de capsule met de jonge astronauten weer koers richting planeet Aarde. Daar worden ze door hun familie in de armen gesloten, een hoop kennis en ervaringen rijker. De vraag is natuurlijk: waar zou je liever willen wonen, op Aarde of toch op Mars? En heb je geleerd hoe je door kleine dingen in je leven te veranderen, de wereld een beetje beter kunt maken? Sandra: “Al hun ervaringen komen samen in de ‘ideale stad’, die de kinderen tot slot zelf bouwen. En de allerstoersten vertellen hun verhaal natuurlijk in de klas!”