De afgelopen twee jaar heb ik je in deze rubriek meegenomen op een trip door de geschiedenis van de Tilburgse brouwnijverheid. Aan die reis komt met deze zestigste aflevering een eind. Het verhaal is verteld.
Nee, het was geen chronologisch verhaal in deze krant. Ik sprong van hot naar her, waarbij ik steeds stukjes brouwgeschiedenis aantikte. Af en toe een uitstapje maakte naar een goed, maar verzonnen bierverhaal. Voor wie het niet zo goed heeft kunnen volgen, sluit ik af door de belangrijkste wapenfeiten nog één keer op een rij te zetten.
Prehistorie
De oudste sporen die mogelijk duiden op bierbrouwen op Tilburgs grondgebied, dateren van 2500 voor Christus. Jazeker! Harde bewijzen voor deze stelling ontbreken helaas, ze zijn simpelweg vergaan in de Tilburgse zandbodem. Maar op basis van bepaalde kennis en inzichten durf ik te stellen dat de eerste ‘Tilburgers’ mogelijk al in de prehistorie met enige regelmaat een biertje dronken.
Vrouwen en boeren
Om het nog maar eens te zeggen: de oerbrouwers zijn vrouwen. Ze brouwden bier voor het gezin en hun dorpsgenoten. Bier was voedzaam en werd daardoor dagelijks gedronken. In de middeleeuwen stonden mannen als brouwer te boek en waren daarnaast vaak herbergier of boer. In de zeventiende eeuw telde Tilburg zo’n dertig officiële brouwerijen. Daarnaast werd er volop thuis gebrouwen voor eigen gebruik.
Nieuw bier
Rond 1850 luidde de komst van Beiersch bier een nieuw tijdperk in. In Tilburg timmerden De Posthoorn en De Schaapskooi aan de weg. Met de sluiting van De Posthoorn in de jaren dertig van de vorige eeuw, verdween de brouwnijverheid in Tilburg. Gelukkig luidde microbrouwerij Moerenburg in 1992 een nieuwe periode in. De familie Clijsen maakte de weg vrij voor de brouwers van nu.
Ik dank iedereen voor het lezen van mijn artikelen. Wil je nog veel meer weten over de geschiedenis van de Tilburgse brouwnijverheid? Mijn boek ‘Bier van eigen bodem’ is te koop bij de Tilburgse boekwinkels of kun je bestellen via de volgende link: https://bedrijfsboektilburg.nl/winkel/
Reageren: info@theovanetten.nl