Volgende week is Tilburg weer jarig. Op 18 april vieren we dat het dorp Tilburg 215 jaar geleden werd verheven tot stad. Sinds die tijd is er veel veranderd. Van ‘een der schoonste vlekken van Brabant’ werden we ‘de schôônste stad van het laand.’
Tekst: Theo van Etten
Foto’s: Collectie Regionaal Archief Tilburg
Koning Willem I (inderdaad, de vader van onze ’Tilburgse’ Koning Willem II) wordt meestal gezien als de eerste koning die ons land gekend heeft. Toch is dat maar ten dele waar. Korte tijd werden wij geregeerd door Koning Lodewijk Napoleon, niemand minder dan de broer van de beroemde (of beruchte) Napoleon Bonaparte. Tijdens zijn korte regeerperiode (1806 - 1810) heeft hij iets bijzonders gedaan voor Tilburg: hij gaf het dorp op 18 april 1809 stadsrechten. Reden waarom die dag voortaan staat voor de Verjaardag van Tilburg, bewoners taart eten en de blauw-gele Tilburgse vlaggen overal zullen wapperen.
Viering in Tilburg-Noord
Zoals Koning Willem Alexander jaarlijks een andere gemeente kiest om zijn verjaardag te vieren, wijst ook de Gemeente Tilburg een locatie in de stad aan waar de festiviteiten zullen plaatsvinden. Dit jaar is dat Tilburg-Noord. Een wijk die zich sinds de jaren zestig van de vorige eeuw ontwikkelde van een agrarische dorpsgemeenschap tot een modern stadsdeel waar Tilburgers van allerlei nationaliteiten samenleven. Hier organiseert Stadsmuseum Tilburg op de feestdag zelf een WijkKlas over de geschiedenis van Tilburg-Noord. Op zaterdag 20 april kun je meedoen aan een Heikantwandeling en op het Wagnerplein zullen speciale T-reporters Tilburg-Noorders naar hun mening te vragen.
WijkKlas staat voor een luchtig avondje geschiedenisles over de wijk. Kenner en wijkbewoner Christ Libregts neemt inwoners van Tilburg-Noord in vogelvlucht mee door de ontstaansgeschiedenis en daaropvolgende ontwikkelingen van hun wijk. Van Lijnsheike, Oude Lind en Moleneind tot Wagnerplein, Drieburcht en Quirijnstokpark. Aansluitend volgt een vermakelijke Wijkquiz waarin de Tilburg-Noordkennis wordt getest in de meest brede zin van het woord. Alle inwoners van Tilburg-Noord zijn hiervoor uitgenodigd (deelname is kosteloos), maar moeten zich wel aanmelden. Als je snel bent is er nog een plaatsje vrij.
Geef je mening en uit je wensen
Op zaterdag bevindt zich op het Wagnerplein de interview-locatie van Stadsmuseum Tilburg. T-reporters van Omroep Tilburg zullen inwoners van Tilburg-Noord vragen wat zij de stad op haar verjaardag toewensen. Ook zullen zij hen uitnodigen om te praten over hun gevoel bij Tilburg-Noord en over hun wensen voor dit stadsdeel. Daarnaast kun je op een groot scherm kijken naar een animatie van de Tilburgse maker Job van Etten, waarin je op ludieke wijze uitleg krijgt waarom we de Verjaardag van Tilburg vieren. Ook worden op dit scherm foto’s getoond die laten zien hoe de vroegere agrarische dorpsgemeenschap zich ontwikkelde tot stedelijk gebied.
Speciaal voor deze dag heeft Stadsgidserij Tilburg een twee uur durende wandeling uitgezet door de Heikant. Onder begeleiding van een gids voert deze vanaf de brug LijnsHeike onder andere langs de noordelijkste ‘herdgang’ van Tilburg: De Schans. Aan deze wandeling kunnen maximaal 18 personen meelopen en ook hiervoor geldt: vol = vol. Wees er daarom snel bij. Deelname is gratis.
Aanmelden en meer info
WijkKlas (donderdagavond 18 april): info@stadsmuseumtilburg.nl.
Wijkwandeling (zaterdag 20 april, start om 11.00u bij buig Lijnsheike): info@stadsgidserij.nl.
Kijk voor alle activiteiten van de verjaardag van Tilburg op: www.tilburg.nl/verjaardagvandestad.