Een ongewoon doorkijkje op het Paleis-Raadhuis in 1960. De foto is waarschijnlijk genomen van het dak (of bovenverdieping) van de weefschool die naast het oude stadhuis stond. De straat hieronder is de Markt die doorloopt op de Monumentstraat. Rechts gaat de weg naar de Bisschop Zwijsenstraat en links loopt de Paleisstraat richting het Willemsplein dat achter het Paleis lag.

Door John Geerts/Tilburgers.nl

Rechts vooraan op de hoek is een kenmerkend pand te zien, met driedubbele trapgevel dat in 1907 werd gebouwd. In dat huis zat Café Monument. Het adres was toen Monumentstraat nummer 5. Na augustus 1930 veranderde het adres in Markt 14. Overigens liep toen de Monumentstraat van de Heuvelstraat naar de Bisschop Zwijsenstraat. Het pand is waarschijnlijk gebouwd als een filiaal van ‘het Maastrichts Bierhuis‘. Een bekende naam in Nederland in die tijd.

Standbeeld

Aan de Monumentstraat bevond zich ook het standbeeld van Bisschop Zwijsen dat op 12 september 1933 plechtig onthuld werd door de toenmalige bisschop van Den Bosch, monseigneur A. Diepen. Het beeld is ontworpen door Toon Dupuis. In de stenen achterwand bevinden zich vier medaillons met de beeltenissen van belangrijke katholieke tijdgenoten van Zwijsen: minister Van Son, minister Jac. Mutsaers, kamerlid J. Luyben, en monseigneur J. Smits, oprichter van de krant De Tijd. Zeven jaar later, op 11 april 1967 werden het standbeeld en de medaillons verplaatst naar de zuidkant van de kerk van het Heike.

Oprijlaan

De tuin voor het paleis werd in 1936 aangelegd als onderdeel van de ingrijpende renovatie van het paleis naar stadhuis: met een glooiende U-vormige en deels ommuurde oprijlaan die leidde naar de hoofdingang. Tussen de heen- en de retourweg lag een lange rechthoekige vijver met twee fonteinen. De vijver werd omrand met een bloemborder met op elke hoek van de vijver een conifeer. Dit alles werd omlijst met een gazon. Twee trapjes aan weerszijden van de hoofdingang leiden naar het gazon. Rondom het gazon waren lage muurtjes opgetrokken met daarop lantaarns in art-decostijl. Het monument van Zwijsen vormde de afscheiding met de tuin van het paleis.De oprijlaan was aan beide zijden afgesloten met een ijzeren poort.