De nieuwe tentoonstelling Tilburg Wereldstad in het Peerke Donders Paviljoen wordt zondag 14 april geopend door commissaris van de koning Ina Adema en Marcelle Hendrickx, wethouder van cultuur en mondiale bewustwording. Tilburg Wereldstad laat op een bijzondere manier zien hoe Tilburg al vanaf de verre prehistorie is bevolkt door mensen uit alle windstreken. Zij samen hebben Tilburg gemaakt tot een stad van bijna 230.000 inwoners en 148 verschillende nationaliteiten.
De expositie in Tilburg Museum Peerke Donders bestaat uit twee onderdelen. Aan de hand van foto’s en teksten wordt getoond hoe al duizenden jaren een beïnvloeding van buitenaf in een constante stroom is doorgegaan. Hoe Romeinen, Middeleeuwers, de industrialisatie of Belgische vluchtelingen tijdens de Eerste Wereldoorlog hun sporen hebben nagelaten en wat daar van terug is te vinden in het hedendaagse Tilburg.
Voor veel Tilburgers zal het een opmerkelijk gegeven zijn dat in de gemeente (dus ook Udenhout, Berkel-Enschot en Biezenmortel) 148 verschillende nationaliteiten wonen. Dertig van hen laten door middel van een voorwerp iets van hun afkomst en culturele identiteit zien. Dat is het tweede deel van de expositie Tilburg Wereldstad. Het is voor de eerste keer dat zo’n tentoonstelling in Tilburg is georganiseerd. De expositie met als ondertitel ‘Made by Peerke Donders’ komt op een moment waarop zich in de samenleving grote veranderingen voordoen op het gebied van cultuur, economie en sociaalmaatschappelijk.
Internationaal verbonden
Tilburg Wereldstad laat zien hoe de stad tegenwoordig op talrijke manieren innig verbonden is met de rest van de wereld en hoe dat van invloed is. Een paar voorbeelden: in Tilburg zijn 107 buitenlandse bedrijven gevestigd. Samen zijn die goed voor bijna 15.000 arbeidsplaatsen. Van de bijna 20.000 studenten op Tilburg University komen er bijna 5.000 uit alle delen van de wereld. De bezoekers die Poppodium 013 ontvangt komen eveneens uit alle delen van de wereld. Een unieke vorm van internationaal contact is de goederentrein die een paar keer per week rijdt tussen Tilburg en het 12.000 kilometer verder weg gelegen Chengdu in China.
Zulke contacten hebben altijd bestaan. De alleroudste menselijke sporen in Tilburg uit circa 9000 jaar v. Chr. werden gevonden op industrieterrein Kraaiven. De pijlpunten waren gemaakt van een steensoort die de eerste Tilburgers gingen halen in wat nu België is. De glazen kralen van een halssnoer dat bij het Willem II College werd gevonden werden rond het jaar 500 tot uit Egypte en Iran gehaald. Al die internationale relaties brachten de eeuwen door ook steeds culturele invloed, nieuwe ideeën, inzichten, gebruiken, voeding en invloed op de taal: in het Tilburgs dialect komen opmerkelijk veel Franse woorden voor. De eerste kerstboom werd in 1885 in Tilburg gezet door het gezin van een Duitse ingenieur die werkzaam was in de Tilburgse textielindustrie.
Tilburgse tijdreis
En zo is de expositie Tilburg Wereldstad een tijdreis door de eeuwen waarin Tilburg is ontstaan en is gegroeid met mensen overal vandaan. Van de 148 nationaliteiten in Tilburg zijn er dertig bereid gevonden zich door middel van een dierbaar voorwerp voor te stellen. Het is een universeel gegeven dat mensen die zich in den vreemde vestigen voorwerpen meebrengen die hen herinneren aan hun afkomst. Zo is van een IJslandse een stuk lavasteen te zien dat ze na een vulkaanuitbarsting opraapte in haar geboorteplaats. Een Chinese Tilburgse toont een voorwerp dat haar geluk moet brengen. Van een Syriër zijn de schoenen te zien die hij droeg toen hij naar Tilburg vluchtte. Een Nigeriaan bracht een drum mee, een Schot een doedelzak…
De tentoonstelling Tilburg Wereldstad is te bezoeken elke woensdagmiddag en elke zondagmiddag van 13.00 uur tot 17.00 uur.
[KADERSTUKJE 1]
T-shirt met het logo van Tilburg Wereldstad
Voor de tentoonstelling Tilburg Wereldstad is een bijzonder logo gemaakt. Het bijzondere daar aan zijn de glazen kralen die Tilburg als het ware omcirkelen. Deze kralen zijn bij een opgraving in Tilburg gevonden. Ze zijn zo’n 1.500 jaar geleden uit landen als Egypte en Indië in Tilburg ‘geïmporteerd’. Het logo is op een t-shirt gedrukt. Dit toch wel bijzondere Tilburg-t-shirt is in vijf verschillende maten (S t/m XXL) op de tentoonstelling te bestellen.
[KADERSTUKJE 2]
Tilburg Museum Peerke Donders
De tentoonstelling Tilburg Wereldstad is er eentje uit een serie exposities over actuele onderwerpen in Tilburg. Daarvoor waren bij Peerke Donders onder andere exposities te zien over slavernij, de bevrijding van Tilburg, de geschiedenis van de zorg in Tilburg (naar aanleiding van corona) en recent over het religieus erfgoed van Tilburg. Deze exposities en die nog komen gaan rechtvaardigen de benaming Tilburg Museum Peerke Donders voor het Peerke Donders Paviljoen.
De tentoonstellingen worden altijd in eigen beheer gemaakt door wat je professionele vrijwilligers zou mogen noemen. Ook voor de expositie Tilburg Wereldstad tekenen Esther Becx, Caroline Evers en Paul Spapens. Caroline Evers en Paul Spapens maken over elk expositie-onderwerp ook een documentaire. Deze film over Tilburg Wereldstad gaat in juni in première. Eerdere documentaires oogsten altijd veel lof en werden uitgezonden door Omroep Brabant.