In de documentaire 'The Dutch Dream' vertellen mbo’ers van niveau 2 over hun plannen en verwachtingen: hun 'Dutch Dream' en over de vriendschappen tijdens de opleiding. Voorafgaand aan de première in Cinecitta op 15 mei, sprak Stadsnieuws met studenten en docenten over ervaringen en achtergronden bij het maken van de documentaire.

Door Gerard Sanberg

Op het witte doek van 'The Dutch Dream' zien de studenten er zo piekfijn verzorgd uit dat je de neiging krijgt om ze met ‘u’ aan te spreken, maar bij de ontmoeting in Cinecitta blijken het gewone maar goed verzorgde Nederlandse jongeren te zijn – met een eigen stijl natuurlijk.

De vrijheid in Nederland

De studenten zijn Rihaneh Ghafoori en Danny Bekkers. Gevraagd naar haar Dutch Dream kan Rihaneh kort zijn: “Vrijheid. Hier in Nederland ben ik vrij, ik kan mijn eigen keuzes maken. In mijn geboorteland was ik dat niet, als jonge meid.” Dat geboorteland is? “Afghanistan. Negen jaar geleden zijn we hierheen gevlucht.” Dit jaar rondt zij haar opleiding in de dienstverlening af en daarna wil ze verder met mbo-4: 'Legal, Insurances en HR services'. Danny Bekkers is 26, dat is best oud voor een mbo-student, maar: “Jaren geleden deed ik de opleiding Helpende in de zorg. Dat lukte niet, maar nu lukt het wel. Toen kon ik er niet overweg met de mensen in de opleiding en nu is de sfeer goed. Dát maakt het verschil.” Met dit diploma wil hij toch weer naar de zorg, de opleiding social work.

Van docent Chimen Dezai kwam het plan voor de documentaire. Chimen: “Ik wil de studenten en hun verwachtingen voor het voetlicht brengen. Er zit veel talent en het zijn goede studenten, maar ze hebben wel een en ander meegemaakt. Dat verhaal moet verteld worden, vind ik.” Dat vond de directie ook en dus kon Chimen aan de slag. Ze vond in Filmmoment een documentairemaker die erin slaagde de mbo’ers een mooi podium te geven: “Ik ben heel erg over te spreken over het resultaat. Ayse en ik kregen de proef te zien. We keken elkaar aan en zeiden meteen: niets meer aan doen, is perfect zo.”

Overstap bedrijfsleven - onderwijs

De docenten Ayse en Chimen hebben zelf ook een verhaal. Chimen werkte als juriste in het bedrijfsleven, maar ze wilde meer betekenen voor de mensen om haar heen. Daarom koos ze voor het onderwijs: “Een van de beste keuzes uit mijn leven. Deze doelgroep is echt de moeite waard om je voor in te zetten.” Ayse Karlidag deed eerst mbo-Onderwijsassistent en daarna de docentenopleiding Nederlands. Dat geeft ze nu: “Ja, de intrinsieke motivatie voor taal is er niet altijd, maar ik heb het erg naar mijn zin met leuke studenten en fijne collega’s.” En daar gaat het om, tenslotte: bij studenten én bij docenten.

The Dutch Dream is inmiddels te zien op Youtube