Jos Bedaux is misschien wel de bekendste architect van Tilburg. Hij ontwierp onder meer het hoofdgebouw van Tilburg University en het kantongerecht aan de Schouwburgring. Veel minder bekend is dat hij helemaal aan het begin van zijn carrière kapelletjes ontwierp. Hij deed dat als beginnend architect en als betrokkene bij het Brabants Studenten Gilde van Onze Lieve Vrouw. Dat gilde bouwde als organisatie kapelletjes overal in Brabant. De kapelletjes van het Studentengilde en Jos Bedaux vormen samen belangrijk Tilburgs en Brabants erfgoed. Ze staan dit jaar centraal bij Maria Zingt.

Dit in Nederland unieke samenzang-evenement in de openlucht wordt op vrijdag 17 mei voor de vijftiende keer gehouden bij de Kapel O.L. Vrouw ter Nood aan de Kapelhof. Aanvang 19.30 uur. Het is gebruikelijk dat tijdens Maria Zingt een gratis boekje wordt gepresenteerd. Dat is ook nu weer het geval. Het boekje is met 70 pagina’s dikker dan ooit. Dat komt omdat álle kapellen van Jos Bedaux (11) en van het Brabants Studenten Gilde (23) er in worden beschreven. Van alle kapellen staan er ook foto’s in. Bovendien zijn de adressen opgenomen.

Met boekje op stap

Het is bekend dat fietsers en wandelaars graag kapelletjes bezoeken, een kaarsje opsteken, een boterham eten, even pauzeren. Gewapend met alle informatie in het boekje dat vrijdag 17 mei ten doop wordt zo’n bezoek nog een stuk aangenamer. Het boekje is een uitgave van de Stichting Gilde Onze Lieve Vrouw ter Nood. Het is echt uitzonderlijk hoe deze stichting door middel van Maria Zingt en de uitgave van zulke boekjes probeert het erfgoed van deze kapel een plaats te geven in hedendaags Tilburg. De Kapel O.L. Vrouw ter Nood is een rijksmonument. De kapel is gebouwd met geld dat de Tilburgers schonken om met de kapel Maria te bedanken dat de oorlog voorbij was. De kapel is een voor Tilburg zeer belangrijk monument.

Het boekje is zoals alle andere uitgaven ter gelegenheid van Maria Zingt weer geschreven door Paul Spapens. Hij heeft veel publicaties op zijn naam over volksgeloof en volkscultuur. Hij geldt als een kenner van de Brabantse kapellen. Net als andere jaren praat hij het zangevenement Maria Zingt aan elkaar. Hij doet dat door tussen het samen zingen van de Marialiedjes achtergrondinformatie te geven over de kapellen van de Brabantse studenten en van Jos Bedaux. De eerste exemplaren van het gratis boekje worden door voorzitter Karel Bergmans van de beheerstichting van de kapel overhandigd aan bestuursleden van het studentengilde.

Samenzang in de openlucht

Tijdens Maria Zingt worden gezamenlijk elf Marialiedjes gezongen onder leiding van Gemengd koor De Bron. De dirigent en pianist is Harry Swinkels. Het concept van Maria Zingt is in feite hetzelfde als van het grote en succesvolle Tilburg Zingt. De bezoekers krijgen een zangbundeltje waarin alle teksten staan. Maria Zingt is in de openlucht bij de kapel. De organisatie plaatst banken zodat iedereen kan zitten.

[KADERSTUKJE MET FOTO 1]

De makers van Maria Zingt

Maria Zingt wordt op 17 mei voor de vijftiende keer georganiseerd. Het is een uniek evenement in Nederland. Al even uniek is de gratis publicatie die de Stichting Gilde Onze Lieve Vrouw ter Nood uitbrengt. In al deze publicaties wordt aandacht besteed aan een van de aspecten van de Mariadevotie.

Op deze door Christel Doevendans gemaakte foto staan de makers van Maria Zingt. Ze laten een aantal boekjes en andere publicaties zien. Van rechts naar links. Karel Bergmans is voorzitter van de beheerstichting van de kapel. Al 15 jaar tekent hij voor de organisatie. Ingrid Andela is 9 jaar op rij vormgeefster van de publicaties. Anita van Abeelen is secretaris van Gemengd Koor De Bron, vaste begeleider van Maria Zingt. Harry Swinkels is jarenlang dirigent en pianist. Paul Spapens is 15 jaar betrokken bij Maria Zingt als presentator en samensteller van de publicaties.

[KADERSTUKJE MET FOTO 2]

De link met Tilburg van het Brabants Studentengilde

Tijdens de vijftiende Maria Zingt biedt voorzitter Karel Bergmans de eerste exemplaren van het gratis kapellenboekje aan aan bestuursleden van het Brabants Studentengilde van Onze Lieve Vrouw. Een van hen is penningmeester Marleen van Tilborg uit Tilburg. Ze studeert in Wageningen. Aan deze universiteit is de studentenvereniging verbonden. Het Brabants Studentengilde telt 31 leden. De Brabantse cultuur en gezelligheid is wat hen bindt.

Het Brabants Studentengilde van Onze Lieve Vrouw is in 1926 opgericht. Aan de wieg stond de priester P.C. de Brouwer, onder meer medeoprichter van het Odulphuslyceum. Vanaf het begin tot heden komen de studenten jaarlijks bij elkaar tijdens landdagen. Die van dit jaar vond plaats in Moergestel. Tussen 1933 en 1959 bouwden de studenten tijdens de landdagen kapelletjes. De meeste Mariabeelden werden gemaakt door de Tilburgse priester/kunstenaar Frans Siemer. In Tilburg staat een tijdens de oorlog gebouwde studentenkapel op Landgoed Moerle aan de Gilzerbaan. Deze kapel met de titel ‘Lieve Vrouwe van den Goeden Duik’ is in 2018 herbouwd.

[KADERSTUKJE MET FOTO 3]

Meesterwerk Jos Bedaux in Udenhout

Van de bekende architect Jos Bedaux staan drie kapellen in de gemeente Tilburg. De kapel aan de Gilzerbaan is door hem ontworpen als betrokkene bij het Brabants Studentengilde. De Mariakapellen aan de Delmerweg (1951) in Tilburg en aan de Schoorstraat in Udenhout zijn in opdracht tot stand gekomen. De kapel in 1947 geopende kapel in Udenhout wordt algemeen gezien als een meesterwerk (foto: Paul Spapens)