Met z’n tweeën in een eengezinswoning, dat overkomt veel echtparen-op-leeftijd als de kinderen de deur uit zijn. Te groot dat huis, maar wat moet je? Verhuizen moet je! Tenminste, dat is een logische oplossing en een win-win situatie: er komt een huis vrij voor een jong gezin en jij verkast naar een beter passende woning. Alleen, die moet je dan wel kunnen vinden. Of bouwen! Daarover gaat dit artikel: bouwen in CPO: Collectief Particulier Opdrachtgeverschap.
Tekst: Gerard Sanberg Fotografie: Gert-Jan Remmers/Nononsens
De EU heeft er een dag van gemaakt: de Europese Gemeenschappelijk Wonen-dag op 18 mei. In Nederland heet deze periode de Week van het Wederkerig Wonen. In Tilburg praten we met leden van de vereniging ’Wooncollectief Remise’ over hun plannen aan de Piushaven, in het Fabriekskwartier.
“Ik ben er al tien jaar mee bezig”, opent Willy de Lange het gesprek. ”Je moet doorzetten en weten waar je aan begint.” Wow, tien jaar. Dat is lang! Hoe komt dat? Willy: “Het belangrijkste obstakel is het vinden van een locatie. Want die locaties zijn van de projectontwikkelaars en die moeten weinig hebben van CPO’s. Dat vinden ze maar ingewikkeld. Wij kregen geen voet aan de grond en zijn tenslotte naar de gemeente gestapt: help! Na een presentatie voor de gemeenteraad concludeerde die, dat onze plannen precies pasten in de visie die Tilburg had op wonen. Daarop sprong de wethouder voor ons in de bres. Zo kwamen we binnen bij Triborgh, de projectontwikkelaar die het Fabriekskwartier in handen heeft.”
Woning en bewoning
In een CPO geef je zelf (en alle leden gezamenlijk) vorm aan je toekomstige woning én aan de toekomstige bewoning. Eerst die woning, want dat vraagt nogal wat, ontdekte Lidy van Ham toen ze enkele maanden geleden samen met haar man lid werd van de vereniging: “Gisteren hadden we een infoavond met de architect. Nu moeten we nadenken over hoe we ons toekomstige appartement willen indelen, welke materialen bij de bouw gebruikt moeten worden, hoe duurzaam het wordt. Tja, voor mij is dat nieuw.” Maar als leek kun je deskundige hulp inschakelen, legt Willy uit: “Onze vereniging is in zee gegaan met Kilimanjarowonen, een Eindhovens bureau met veel ervaring op alle gebieden: financieel, juridisch en bouwkundig.”
Hoeveel verbinding?
Ook de bewoning, als de bouw klaar is en de deelnemers er wonen, vraagt om overleg, legt Willy uit: “We bouwen als Remise 25 appartementen. Eentje wordt gemeenschappelijke ruimte. We moeten het dus hebben over wat we gemeenschappelijk doen. Hoeveel verbinding willen we? Hoeveel hulp kun je van elkaar verwachten? Hoeveel hulp wil je zelf bieden? Hoe voorkom je eenzaamheid? Voor onze leeftijdsgroep zijn dat relevante vragen – en trouwens, wat meer spreiding in leeftijd zou ook meegenomen zijn. Een jong gezin erbij, heerlijk. Dan krijg je wat meer reuring.” Als het allemaal goed gaat, woont Remise in 2027 in het Fabriekskwartier. Duimen!
Voor meer info over Remise en de open dag op 18 mei, kijk op: www.widtgroep.nl